Як правильно солити рибу для сушки в домашніх умовах

Сушена риба є найпопулярнішою закускою до пива. Але даний делікатес коштує недешево, тому багато часто заготовляють його самостійно. Правильно солити рибу для сушки в домашніх умовах можна кількома способами. Такий процес займе трохи часу, зате після декількох днів очікування можна поласувати смачним частуванням самим і пригостити своїх друзів. Бажано сушити не надто жирну рибу і вагою не більше 1 кг. В основному для цієї справи вибирають тарань, коропа, ляща, окуня, воблу або великого бичка.

1
У чому відмінність в’яленої риби від сушеної?

Не слід плутати сушений продукт з в’яленим. Перший є напівфабрикатом, який пізніше піддають термічній обробці, а другий — готовим до вживання. Коли сушать улов, часто не додають сіль або просаливают трохи, не вдаючись до вимочування. Крім цього, процеси в’ялення і сушіння розрізняються за тривалістю. В’ялення проходить етапи всього в кілька днів, а сушка при використанні холодного способу може зайняти не один тиждень.

Сушка застосовується в основному для великого терміну зберігання улову. Також таку риби використовують в кулінарії: готують бульйони і соуси, а подрібнений продукт додають в фарш для котлет або підливу. Особливості та умови зберігання сушеної риби не особливо відрізняються від тих, що необхідні для збереження в’яленої. Для цього відмінно підійдуть і холодильник, і морозильник, і льох.

2
Вибір і підготовка продукту

Для засолювання продукту в домашніх умовах бажано придбати нежирного сорту і невеликого розміру рибу. Перед процедурою необхідно підготувати сировину:

  1. 1. Перший етап. Рибу потрібно ретельно промити, не видаляючи луску, випатрати тушку і знову добре вимити.
  2. 2. Другий етап. При наявності великого улову рекомендується впорядкувати його за розміром. Різна за величиною рибка вимагає чимало часу.
  3. 3. Третій етап. Засолити свіжий продукт.

Варто відзначити, що спійманий улов можна і не потрошити. Однак в такому випадку продукт буде мати гіркий смак, який додасть жовч. Підготовлену рибу можна консервувати 2 методами: сухим — засипати тушки сухою сіллю, або мокрим — в розсолі.

3
Рецепт сухого засолу

Найчастіше використовують саме такий спосіб засолювання, тому що він дуже простий. Для засолу вибирають великий посуд, щоб улов міг легко в ній поміститися. На дно каструлі або чашки насипають тонкий шар крупної солі і укладають рибу в ряд. Потім тушки ще раз засипають сіллю так, щоб вони були повністю покриті нею. Зверху кладуть наступний ряд риби таким же способом.

Після того як був укладений останній ряд улову, зверху каструлю накривають кришкою або тарілкою і додають вагу у вигляді банки з водою. Посуд з консервованою рибою необхідно прибрати в холодильник на 4 або 7 днів. Через потрібний час улов необхідно дістати, ретельно змити з нього сіль і вимочити в воді близько 4 або 7 годин. При цьому воду слід поміняти кілька разів.

Тепер риба готова до наступного етапу — в’яленню. Її потрібно розвісити в добре провітрюваному місці. У літню пору року її можна сушити на вулиці, а в зимовий — на балконі або кухні.

Головне, в даному процесі рекомендується стежити, щоб на продукт не потрапляли прямі сонячні промені. Підвішувати тушки можна на дроті, проткнув їх очі, або на скріпках, якими чіпляють верхню губу. Ще улов підвішують за хвости. Цей варіант краще не використовувати, тому що з продукту буде витікати жир і сік, внаслідок чого улов стане сухим і прісним.

4
Спосіб в розсолі

Такий метод засолу теж підходить для того, щоб зробити його будинку. Він рівномірно просаливаемой тушки за невеликий проміжок часу. Рецепт проходить в кілька етапів:

  1. 1. Перший етап — приготування 1 літра соляного розчину на 2 кг риби. Для цього у воду додають сіль і, постійно помішуючи, збільшують концентрацію. Щоб з’ясувати, чи готовий розсіл, в нього кидають шматочок картоплі або сире яйце. Якщо продукти не тонуть, то розчин готовий.
  2. 2. Другий етап. На дно спеціальної каструлі насипають невеликий шар солі.
  3. 3. Третій етап. Тушки улову укладають в ємність.
  4. 4. Четвертий етап. Сировина повністю заливають приготовленим розсолом.
  5. 5. П’ятий етап. Посуд накривають кришкою або тарілкою, а зверху кладуть важкий предмет.
  6. 6. Шостий етап. Ємність з тушками ховають в холодильник на 3 або 4 дні.
  7. 7. Сьомий етап. Після зазначеного часу улов дістають з розсолу і вимочують у воді близько 30 хвилин або 1 години. Протягом всього процесу воду змінюють кожні 10 хвилин.

після того як з риби стече вода, її можна в’ялити і розвісити аналогічно як при сухому способі.

5
Скільки часу потрібно сушити рибу?

Тривалість сушіння продукту безпосередньо залежить від його розміру та умов. В середньому цей процес займає від 4 до 7 днів. Розвішані на вулиці риба сушиться швидше, ніж удома. Якщо улов знаходиться в приміщенні, та ще й взимку, то термін ще більше збільшується. Після закінчення 4 або 5 днів улов можна пробувати на готовність. Сирувата спинка продукту говорить про те, що сушка ще не готова.

Є ще один метод сушіння улову: електрична духовка. Процес готування в ній пройде швидко і просто. Хороша вентиляція і підвищена температура приведуть до швидкого зневоднення продукту. У звичайній електричній духовці при температурі +55 градусів напівфабрикат в’ялиться до готовності близько 5 або 7 годин.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector