Термін придатності шампанського у відкритому і закритому вигляді, умови зберігання в пляшці

Шампанське відноситься до категорії ігристих вин, які характеризуються наявністю вуглекислого газу в рідині. Газ виділяється в процесі природного бродіння або спеціально закачується в кінцевий продукт. Присутність CO₂ в складі напою зумовлює особливості його зберігання.

Сомельє рекомендують максимально швидко використовувати вино за призначенням, не допускаючи випаровування газоподібного компонента. Як правило, шампанське подають на урочистих застіллях або в якості легкого алкогольного напою на фуршетах. Воно гармонійно поєднується з м’ясними та рибними стравами, фруктами, десертом.

1
Термін зберігання

При покупці слід уважно прочитати етикетку, щоб з’ясувати дату розливу і час, протягом якого вино придатне до вживання. Період заощадження напою багато в чому обумовлений його якістю, маркою, способом закупорки.

Виробники по-різному оцінюють придатність вина до вживання. Одні вказують період, коли рідина зберігає свої якості. Інші вважають термін придатності шампанського нічим не обмеженим ( «Мадам Кліко», «Абрау-Дюрсо», «Абхазьке шампанське»).

У марочних ігристих вин, вироблених з однорічного збору винограду, на етикетці записується рік виготовлення. При правильному зберіганні їх якість залишається незмінним на протязі від 10 до 25 років. У колекційних ігристих вин російського виробництва, відповідно до Держстандарту, термін зберігання 2 роки. Діапазон придатності напівсолодких і десертних вин від 4 місяців до 2 років:

  • 2 роки — «Московське шампанське», «Мадам Помпадур»;
  • 1 рік — «Советское шампанское»;
  • 6 місяців — «Шато Еркен».

2
закупорене

Виробники з особливою ретельністю ставляться до заощадження напою. Пляшки з шампанським розташовують в горизонтальному положенні на спеціальних дерев’яних стелажах. Щоб не допустити утворення осаду на дні ємності, її періодично акуратно повертають. Сховища, як правило, облаштовують в підземних приміщеннях, де цілий рік зберігається однаковий мікроклімат і немає доступу прямих сонячних променів.

У домашніх умовах необхідно створити умови, близькі до оптимальних:

  • темне прохолодне місце з температурою +5 … + 12 С;
  • вологість, що перевищує 75%;
  • горизонтальний спосіб розміщення.

У більшості випадків домогтися бажаного ефекту можна, якщо покласти пляшку на нижню полицю в холодильнику або в підвалі.

Не можна зберігати ігристі вина при кімнатній температурі, оскільки нагрівання рідини призводить до активізації процесу бродіння і скисання. При установці пляшки в вертикальному положенні з плином часу на дні утворюється каламутний осад. Сухість повітря в приміщенні викликає стискання пробки і тим самим погіршує герметичність закупорки.

3
Закрите

Розфасовані в скляну тару напої складно правильно зберігати в домашніх умовах. Шампанське необхідно оберігати від перепадів температури і сонячних променів. Скляну пляшку краще заховати в картонну коробку або мішечок з тканини. Найкраще покласти її на тимчасове зберігання в холодильник.

Слід враховувати, що час заощадження вина в закритому вигляді в чому визначається матеріалом, з якого зроблена пробка. Пластмасова закупорка недовговічна. Більш надійною є пробка з кори дуба. Однак при недостатній вологості вона усихає і стискається. Це веде до розгерметизації пляшки і потрапляння всередину кисню.

Практика показує, що в закритій пляшці шампанське зберігає свій смак і якість до 3 місяців.

4
Відкрите

У напою, що залишився в відкоркованої ємності, термін зберігання не більше 3 діб. За цей час вуглекислий газ випаровується, і ігристе вино втрачає свій насичений смак. Якщо пляшку чи не поставити в холодне місце, то відкрите шампанське швидко скисне.

Досвідчені сомельє рекомендують щільно закрити тару і помістити в холодильник. Вжити залишок напою за прямим призначенням протягом доби. Альтернативним способом використання недопитого шампанського є його задіяння в приготуванні різноманітних страв. Кулінарами були розроблені рецепти, де в якості інгредієнта передбачена порція ігристого вина.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector