Як правильно зберігати картоплю в домашніх умовах

Картоплю називають другим хлібом і запасають про запас незалежно від того, вирощена чи вона власноруч на городі або куплена на ринку. При будь-якому зберіганні овочів відбуваються втрати, і для зниження гнилі необхідно правильно готувати бульби до закладки в засіки. До скриньках, мішкам і контейнерів пред’являються певні вимоги. Під розміщення картоплі в домашніх умовах можуть вибиратися приміщення, що задовольняють відповідним кліматичним параметрам. Кращими вважають прохолодні сухі відсіки з провітрюванням.

Стан бульб в процесі зберігання потрібно контролювати і відсортовувати уражені хворобою. Для зниження гнилі необхідно знати, які коренеплоди не слід закладати в запасник на тривалий час. Неприпустимо зниження температури до від’ємних значень — це призводить до замерзання і псування бульб. Інша крайність — тепло, в таких умовах картопля проростає.

1
Підготовка овочів до закладки

Пошкоджені бульби прибирають

Якщо картопля вирощується своїми руками, потрібно звертати увагу на кущі, заражені фітофторою, — Інфіковані цією хворобою бульби непридатні до зберігання протягом довгого часу: втрачається до 70% врожаю. Міцність шкірки підвищується і краще протистоїть пошкоджень, якщо за тиждень до викопування картоплі скосити бадилля. Перед закладанням овочів на заощадження виконують підготовчі процедури:

  1. 1. Просушування — копають картоплю в суху погоду, розсипаючи на сонці, і збирають в мішки або сітки кілька годин по тому (земля повинна відокремитися від бульб). До півмісяця тримають в темному, сухому і провітрюваному сарайчику, потім переносять в міську квартиру, де поміщають в саме прохолодне місце. Для приватного будинку можливостей зберігання набагато більше: підвал, погріб, або прямо в землі — ямі або буртах. Занадто тривале перебування на сонці протипоказано — можуть з’явитися опіки і проступити зелень, в якій міститься токсичний для людини соланін. Якщо картопля куплена на ринку і крім кімнати немає іншого приміщення для просушування, влаштовують інтенсивне провітрювання і розсипають на підлозі і витримують 2-3 дні.
  2. 2. Лікувальний період і сортування влаштовують для дозрівання бульб при температурі повітря + 15 … 20 ° С, виявлення прихованих хвороб і заліковування ушкоджень шкірки — для зимового зберігання вони повинні бути здоровими і не мати дефектів. Куплені овочі оглядають на предмет ураження фітофторою (темні цятки на картоплі) і прибирають дефектні.
  3. 3. протибактерійні обробка проводиться після лікувального періоду, коли відсортовані хворі бульби, а пошкоджені місця вкрилися суберином, який виключає попадання гнильних бактерій всередину картоплі. Для профілактики грибкових захворювань овочі перекладають свіжозірваними листям горобини і полином. Допускається обробка окропом: очищені від землі бульби поміщають в сітку на 2-3 секунди і ошпарюють гарячою водою, потім просушують.
  4. 4. Охолодження робиться для поступового звикання картоплі до холоду і виробленню в нього імунітету. Через місяць зберігання в домашніх умовах бульби поміщають в середу + 4 … 7 ° C — на два тижні виставляють на балкон, якщо восени, і ближче до вікна або двері взимку. Для поглинання надлишкової вологи в контейнери або мішки з овочами додають деревну стружку, тирсу або мідний купорос. Використовують для цієї мети також крейда, золу і лушпиння цибулі.

Якість зберігання картоплі безпосередньо залежить від правильної підготовки бульб: молода картопля краще не закладати в ящики, а з’їдати відразу. Спільно можна засипати тільки буряк — вона забирає із загальної тари надлишок вологи. Мити коренеплоди перед тим, як покласти їх в контейнери, не рекомендується — це значно скоротить термін заощадження.

2
Приміщення для розміщення

Зберігання в погребі

Зберігати картоплю можна в пристосованих для цього місцях і приміщеннях: вони обладнуються в квартирі, приватному будинку або неподалік від житла. У невеликих містечках мешканці кооперуються і влаштовують на території багатоповерхівок колективні овочесховища — їх називають погреби. Вони заглиблені в землю і розділені на окремі секції для індивідуального користування. Інші приміщення, які обладнують для закладки овочів на зиму:

  1. 1. Підвал і льох, гараж — найпоширеніші місця зберігання картоплі: в них обов’язково обладнують вентиляцію, до укладання просушують і дезінфікують побілкою вапном з добавкою кухонної солі і мідного купоросу. Для насіннєвого матеріалу влаштовують окремий відсік, сортів не змішують. Цей спосіб зберігання універсальний — взимку і влітку в заглубленном погребі підтримується оптимальна вологість і постійна температура + 4 … 6 ° С. У підпіллі приватного будинку умови не відрізняються, якщо виключений доступ теплого повітря в підземну частину житла.
  2. 2. Під’їзд будинку і сходовий майданчик цілком підходять, щоб зберегти картоплю до весни — в цих місцях не так тепло, як в квартирі, але немає і вуличного холоду. Недоліком способу є нестабільність температурного режиму, що призводить до псування і гниття бульб. Можуть виникати конфлікти з сусідами у зв’язку з запахом овочів або відторгненням частини загальної площі на користь однієї з сімей.
  3. 3. Балкон, якщо він засклений, для зберігання картоплі в квартирі є найкращим приміщенням. Температура протягом холодного періоду практично постійна і існує можливість регулювати вологість провітрюванням. До середини весни цей метод цілком можна використовувати. Є ризик заморозити картоплю в період низьких температур.
  4. 4. Кухня, туалет, ванна: під вікном, в темному шафі, холодильнику — в таких умовах погубити бульби мінусовою температурою не вийде, але є ймовірність дострокового їх проростання через занадто комфортних для картоплі людських умов проживання. Головне правило кімнатного зберігання: темне місце і подалі від джерела тепла.

У регіонах з м’яким кліматом склад картоплі влаштовують поруч з будинком прямо в городі: виконують його в надземному або заглубленном варіанті. У першому випадку сховище називають бурти — викопують неглибоку траншею з канавкою і трубою для водозбору і вистилають підошву соломою. Розміри приймають в залежності від обсягу закладається картоплі в формі конуса. Зверху покривають підручним матеріалом, що утеплює, а всередині залишають ходи з дощок для провітрювання. Сніг — хороший теплоізолятор — завершує пристрій бурту.

Зберігання в буртах

Аналогічним чином виконують зберігання картоплі в ямах. Відмінність — в встановлюваних вертикально уздовж стінок поглиблення снопах. Пересипають бульби в спорудження шаром в 1 м, покривають мішковиною, сухим піском і рівняють несирой землею. Перед холодами укладають додаткове утеплення. З настанням весни сховище розкривають.

3
У що зсипати картопля

Зберігати бульби в підвалі можна і навалом, але в квартирі зручніше тримати картоплю в упаковці. Основна вимога до тарі під картоплю — вільне розташування бульб для забезпечення доступу повітря з усіх боків. Зазвичай для цих цілей використовують:

  1. 1. Мішки з укривного матеріалу лутрасил бувають білими і чорними. Останні вироби не пропускають світло і більше підходять для картоплі. Сітки та сітчасті мішки на 20 кг дозволяють розділити бульби по сортам, забезпечують вентиляцію, але по висоті розташовують їх не вище 1,5 м.
  2. 2. Ящики бувають дерев’яні і пластикові, з отворами для вентиляції і без них. Дно вистилають соломою — вона вбирає вологу, витікаючу від овочів. При нестачі тепла зсередини обшивають пінопластом, а зовні — ковдрою або старим одягом. Перед закладанням картоплі ящик просушують і обробляють марганцівкою або розчинами хлорного вапна, мідного купоросу.
  3. 3. Саморобний скриня для балконного зберігання картоплі виготовляють в такій послідовності: роблять каркас з бруса, обшивають подвійний фанерою з прошарком ізоляції з утеплювача або пінопласту. Однак замість звичайної фанери застосовують тонкі дошки, оброблені мідним купоросом. Знизу насипають суха тирса, а зовні — лінолеум або пластик.

Можна також придбати термоконтейнер, побудований на принципі багатошарової теплоізоляції. У сильні морози всередину встановлюють лампи розжарювання з таким розрахунком, щоб картопля світловому опроміненню піддавався.

термоконтейнер балконний

4
Необхідні умови збереження

Зберігання овочів має здійснюватися у відповідних умовах, тоді втрати виявляться мінімальними. Правильно буде підтримувати такі параметри і виконувати процедури:

  • періодично перебирати коренеплоди, видаляючи підгнилі бульби зі сховища;
  • підтримувати температуру в контейнерах на рівні + 4 … 6 ° С, не допускати зниження до -2 ° C — це точка замерзання картоплі;
  • вологість в мішках і ящиках зберігати в межах 80-90%;
  • забезпечувати протягом усього терміну провітрювання бульб;
  • містити коренеплоди в умовах темряви, щоб не допустити утворення токсичного соланіну.

При порушенні цих правил трапляються неприємності: картопля в’яне, набуває солодкуватий смак, достроково проростає або починає гнити. Навіть при розсіяному світлі в сховище картопля позеленіє і стане неїстівним. Раннє пробудження бульб в березні припиняють короткочасним зниженням температури до +1 ºC.

Ссылка на основную публикацию