Картоплю називають другим хлібом і запасають про запас незалежно від того, вирощена чи вона власноруч на городі або куплена на ринку. При будь-якому зберіганні овочів відбуваються втрати, і для зниження гнилі необхідно правильно готувати бульби до закладки в засіки. До скриньках, мішкам і контейнерів пред’являються певні вимоги. Під розміщення картоплі в домашніх умовах можуть вибиратися приміщення, що задовольняють відповідним кліматичним параметрам. Кращими вважають прохолодні сухі відсіки з провітрюванням.
Стан бульб в процесі зберігання потрібно контролювати і відсортовувати уражені хворобою. Для зниження гнилі необхідно знати, які коренеплоди не слід закладати в запасник на тривалий час. Неприпустимо зниження температури до від’ємних значень — це призводить до замерзання і псування бульб. Інша крайність — тепло, в таких умовах картопля проростає.
1
Підготовка овочів до закладки
Пошкоджені бульби прибирають
Якщо картопля вирощується своїми руками, потрібно звертати увагу на кущі, заражені фітофторою, — Інфіковані цією хворобою бульби непридатні до зберігання протягом довгого часу: втрачається до 70% врожаю. Міцність шкірки підвищується і краще протистоїть пошкоджень, якщо за тиждень до викопування картоплі скосити бадилля. Перед закладанням овочів на заощадження виконують підготовчі процедури:
- 1. Просушування — копають картоплю в суху погоду, розсипаючи на сонці, і збирають в мішки або сітки кілька годин по тому (земля повинна відокремитися від бульб). До півмісяця тримають в темному, сухому і провітрюваному сарайчику, потім переносять в міську квартиру, де поміщають в саме прохолодне місце. Для приватного будинку можливостей зберігання набагато більше: підвал, погріб, або прямо в землі — ямі або буртах. Занадто тривале перебування на сонці протипоказано — можуть з’явитися опіки і проступити зелень, в якій міститься токсичний для людини соланін. Якщо картопля куплена на ринку і крім кімнати немає іншого приміщення для просушування, влаштовують інтенсивне провітрювання і розсипають на підлозі і витримують 2-3 дні.
- 2. Лікувальний період і сортування влаштовують для дозрівання бульб при температурі повітря + 15 … 20 ° С, виявлення прихованих хвороб і заліковування ушкоджень шкірки — для зимового зберігання вони повинні бути здоровими і не мати дефектів. Куплені овочі оглядають на предмет ураження фітофторою (темні цятки на картоплі) і прибирають дефектні.
- 3. протибактерійні обробка проводиться після лікувального періоду, коли відсортовані хворі бульби, а пошкоджені місця вкрилися суберином, який виключає попадання гнильних бактерій всередину картоплі. Для профілактики грибкових захворювань овочі перекладають свіжозірваними листям горобини і полином. Допускається обробка окропом: очищені від землі бульби поміщають в сітку на 2-3 секунди і ошпарюють гарячою водою, потім просушують.
- 4. Охолодження робиться для поступового звикання картоплі до холоду і виробленню в нього імунітету. Через місяць зберігання в домашніх умовах бульби поміщають в середу + 4 … 7 ° C — на два тижні виставляють на балкон, якщо восени, і ближче до вікна або двері взимку. Для поглинання надлишкової вологи в контейнери або мішки з овочами додають деревну стружку, тирсу або мідний купорос. Використовують для цієї мети також крейда, золу і лушпиння цибулі.
Якість зберігання картоплі безпосередньо залежить від правильної підготовки бульб: молода картопля краще не закладати в ящики, а з’їдати відразу. Спільно можна засипати тільки буряк — вона забирає із загальної тари надлишок вологи. Мити коренеплоди перед тим, як покласти їх в контейнери, не рекомендується — це значно скоротить термін заощадження.
2
Приміщення для розміщення
Зберігання в погребі
Зберігати картоплю можна в пристосованих для цього місцях і приміщеннях: вони обладнуються в квартирі, приватному будинку або неподалік від житла. У невеликих містечках мешканці кооперуються і влаштовують на території багатоповерхівок колективні овочесховища — їх називають погреби. Вони заглиблені в землю і розділені на окремі секції для індивідуального користування. Інші приміщення, які обладнують для закладки овочів на зиму:
- 1. Підвал і льох, гараж — найпоширеніші місця зберігання картоплі: в них обов’язково обладнують вентиляцію, до укладання просушують і дезінфікують побілкою вапном з добавкою кухонної солі і мідного купоросу. Для насіннєвого матеріалу влаштовують окремий відсік, сортів не змішують. Цей спосіб зберігання універсальний — взимку і влітку в заглубленном погребі підтримується оптимальна вологість і постійна температура + 4 … 6 ° С. У підпіллі приватного будинку умови не відрізняються, якщо виключений доступ теплого повітря в підземну частину житла.
- 2. Під’їзд будинку і сходовий майданчик цілком підходять, щоб зберегти картоплю до весни — в цих місцях не так тепло, як в квартирі, але немає і вуличного холоду. Недоліком способу є нестабільність температурного режиму, що призводить до псування і гниття бульб. Можуть виникати конфлікти з сусідами у зв’язку з запахом овочів або відторгненням частини загальної площі на користь однієї з сімей.
- 3. Балкон, якщо він засклений, для зберігання картоплі в квартирі є найкращим приміщенням. Температура протягом холодного періоду практично постійна і існує можливість регулювати вологість провітрюванням. До середини весни цей метод цілком можна використовувати. Є ризик заморозити картоплю в період низьких температур.
- 4. Кухня, туалет, ванна: під вікном, в темному шафі, холодильнику — в таких умовах погубити бульби мінусовою температурою не вийде, але є ймовірність дострокового їх проростання через занадто комфортних для картоплі людських умов проживання. Головне правило кімнатного зберігання: темне місце і подалі від джерела тепла.
У регіонах з м’яким кліматом склад картоплі влаштовують поруч з будинком прямо в городі: виконують його в надземному або заглубленном варіанті. У першому випадку сховище називають бурти — викопують неглибоку траншею з канавкою і трубою для водозбору і вистилають підошву соломою. Розміри приймають в залежності від обсягу закладається картоплі в формі конуса. Зверху покривають підручним матеріалом, що утеплює, а всередині залишають ходи з дощок для провітрювання. Сніг — хороший теплоізолятор — завершує пристрій бурту.
Зберігання в буртах
Аналогічним чином виконують зберігання картоплі в ямах. Відмінність — в встановлюваних вертикально уздовж стінок поглиблення снопах. Пересипають бульби в спорудження шаром в 1 м, покривають мішковиною, сухим піском і рівняють несирой землею. Перед холодами укладають додаткове утеплення. З настанням весни сховище розкривають.
3
У що зсипати картопля
Зберігати бульби в підвалі можна і навалом, але в квартирі зручніше тримати картоплю в упаковці. Основна вимога до тарі під картоплю — вільне розташування бульб для забезпечення доступу повітря з усіх боків. Зазвичай для цих цілей використовують:
- 1. Мішки з укривного матеріалу лутрасил бувають білими і чорними. Останні вироби не пропускають світло і більше підходять для картоплі. Сітки та сітчасті мішки на 20 кг дозволяють розділити бульби по сортам, забезпечують вентиляцію, але по висоті розташовують їх не вище 1,5 м.
- 2. Ящики бувають дерев’яні і пластикові, з отворами для вентиляції і без них. Дно вистилають соломою — вона вбирає вологу, витікаючу від овочів. При нестачі тепла зсередини обшивають пінопластом, а зовні — ковдрою або старим одягом. Перед закладанням картоплі ящик просушують і обробляють марганцівкою або розчинами хлорного вапна, мідного купоросу.
- 3. Саморобний скриня для балконного зберігання картоплі виготовляють в такій послідовності: роблять каркас з бруса, обшивають подвійний фанерою з прошарком ізоляції з утеплювача або пінопласту. Однак замість звичайної фанери застосовують тонкі дошки, оброблені мідним купоросом. Знизу насипають суха тирса, а зовні — лінолеум або пластик.
Можна також придбати термоконтейнер, побудований на принципі багатошарової теплоізоляції. У сильні морози всередину встановлюють лампи розжарювання з таким розрахунком, щоб картопля світловому опроміненню піддавався.
термоконтейнер балконний
4
Необхідні умови збереження
Зберігання овочів має здійснюватися у відповідних умовах, тоді втрати виявляться мінімальними. Правильно буде підтримувати такі параметри і виконувати процедури:
- періодично перебирати коренеплоди, видаляючи підгнилі бульби зі сховища;
- підтримувати температуру в контейнерах на рівні + 4 … 6 ° С, не допускати зниження до -2 ° C — це точка замерзання картоплі;
- вологість в мішках і ящиках зберігати в межах 80-90%;
- забезпечувати протягом усього терміну провітрювання бульб;
- містити коренеплоди в умовах темряви, щоб не допустити утворення токсичного соланіну.
При порушенні цих правил трапляються неприємності: картопля в’яне, набуває солодкуватий смак, достроково проростає або починає гнити. Навіть при розсіяному світлі в сховище картопля позеленіє і стане неїстівним. Раннє пробудження бульб в березні припиняють короткочасним зниженням температури до +1 ºC.