Як швидко розморозити курку в домашніх умовах: в мікрохвильовці і без, в мультиварці

Швидко розморозити курку можна декількома способами: у воді, за допомогою побутових приладів: мікрохвильовій печі, духовки, мультиварки, пароварки. Останні способи є найшвидшими, буде потрібно всього 8 — 10 хвилин, і можна приступати до приготування страв. При правильній розморожуванні птиці в м’ясному продукті збережуться необхідні білки, вітаміни і амінокислоти, а хвороботворні бактерії не встигнуть розвинутися.

1
природна розморожування

Найправильніший спосіб — розморозити курку в холодильнику:

  1. 1. Дістати тушку з морозильної камери і покласти в миску великого обсягу: важливо, щоб з’являється в процесі розморожування вода не витекла і не забруднила полки або продукти.
  2. 2. Миску з птахом поставити на ту полицю холодильника, де температура вище за все: в агрегатах старого зразка це буде нижня полиця холодильника, в сучасних моделях — верхня.

Спосіб природного відтавання займає багато часу, але не варто переживати за безпеку товару: шкідливі мікроорганізми не встигнуть зіпсувати куряче м’ясо, так як відносно низькі температури стримують їх розмноження. Р азмороженная таким способом тушка зможе зберігатися в холодильнику 24-48 годин і зберегти при цьому смак свіжого м’яса.

Тушку птиці для супу або запікання краще перекласти з морозилки в холодильне відділення напередодні ввечері, і тоді вже вранці можна буде приготувати задумане блюдо. Якщо ж ідея порадувати сім’ю дієтичним продуктом виникла вранці, досить перед відходом на роботу помістити курку в холодильник, і до вечора м’ясо рівномірно розморозиться.

2
Використання води

Якщо необхідно швидко розморозити курку, можна покласти її в холодну воду і тримати при кімнатній температурі. Цей спосіб дозволяє отримати м’ясо для готування за більш короткий у порівнянні з розморожуванням в холодильнику час. Послідовність дій:

  1. 1. Підібрати об’ємну каструлю або миску, в яку тушка поміститься цілком. Для кількох шматочків курячого філе підійде невелика ємність.
  2. 2. Помістити м’ясо в поліетиленовий пакет — це обов’язкова умова, інакше в процесі відтавання в воду підуть всі поживні речовини. Верхній край пакета закріпити так, щоб в нього не потрапила вода.
  3. 3. Залити курку водою, щоб вона повністю покрила тушку.
  4. 4. Залишити при кімнатній температурі і час від часу перевіряти стан м’яса.
  5. 5. Міняти воду кожні півгодини, а після розморожування відразу провести термічну обробку.

Якщо немає необхідності зберегти цілісність тушки, після часткового відтавання її можна вийняти з пакета, розрубати сокирою, скласти назад в пакет і продовжити розморожування у воді. Розібраний на частини курка відтане набагато швидше.

Не можна використовувати для розморожування теплу, тим більше гарячу воду, інакше смак продукту зіпсується, а ніжне м’ясо після приготування стане жорстким.

При розморожуванні в воді м’ясо необхідно помістити в водонепроникний пакет

3
Побутові прилади

Для розморожування м’яса птиці в домашніх умовах господині навчилися використовувати різні побутові прилади, і одним з них є мікрохвильовка. Процес розморожування з її допомогою простий:

  • Зняти з курки упаковку і покласти птицю на тарілку або в миску, призначену для використання в СВЧ-печах.
  • Вибрати режим розморожування продуктів і встановити орієнтовний час — воно буде різним у залежності від розмірів тушки. В середньому на одного бройлера потрібно 15-30 хвилин.
  • Через кожні 3 хвилини перевертати курку на іншу сторону, щоб м’ясо з’являлося більш рівномірно.

Спосіб розморожування в мікрохвильовій печі досить неоднозначний: тушка в одному місці ще захололі, а в іншому вже нагрілася до високих температур. Його бажано застосовувати тільки в крайніх випадках, коли необхідно терміново приготувати обід або вечерю.

Звільнити куряче м’ясо від льоду можна і без мікрохвильовки. Допоможуть в цьому кухонні «помічники»:

  • Духовка. Її варто використовувати в тому випадку, якщо в прилад вбудована функція розморожування. Якщо такої опції немає, можна встановити режим «конвекція», помістити тушку в миску і поставити посуд на середню грати. При цьому додатково встановлювати нагрів духовки не потрібно — потік повітря, що нагнітається вентилятором, значно прискорить танення льоду і одночасно дозволить продукту зберегти свій ніжний смак.
  • Мультиварка. Вийняти тушку з морозилки, покласти її на підставку, призначену для готування на пару. У спеціальну чашу влити воду, встановити режим варіння на пару і почекати 8-10 хвилин. Невелика за масою птах за цей час відтане і буде готова до оброблення. Недолік розморожування в мультиварці — погіршення смаку приготованого м’яса з-за теплової обробки.
  • Пароварка. Вийняти курку з упаковки і покласти в парову корзину. Заморожений продукт поставити на верхній ярус, щоб не зварити його завчасно. Налити в чашу воду (не менше ¼ загального обсягу). Встановити режим автоматичного підігріву і виставити час 8-10 хвилин. Такий спосіб дозволить швидко розморозити курку, але не гарантує, що м’ясо збереже білки та інші корисні речовини.

Щоб куряче м’ясо розморозити швидше, але залишилося ніжним і соковитим після приготування, можна скомбінувати будь-які з перерахованих способів. Наприклад, покласти тушку на 5 хвилин в мікрохвильовку, перевертаючи кожні 1-2 хвилини, а потім залишити відтавати в воді.

Ссылка на основную публикацию