Для приготування настоянок, відварів і напоїв використовують сушену шипшину. Щоб максимально зберегти всередині ягід вітаміни і корисні речовини, потрібно правильно їх висушити. Зробити це можна різними способами, і кожна господиня із запропонованих варіантів вибере найзручніший для себе.
1
підготовка ягід
Купувати можна тільки яскраво-червоні або яскраво-помаранчеві ягоди — саме такий колір у злегка недостиглого шипшини. Плоди хорошої якості повинні бути пружними, а їх смак — солодким і терпким. Заготовити сировину для сушіння можна і самостійно, тільки збирати його необхідно в екологічно чистих районах, розташованих далеко від автомагістралей, промислових підприємств і сміттєвих звалищ. Починати збір врожаю можна з кінця серпня і до настання заморозків. Не варто знімати з кущів перестиглі ягоди, так як вони гірше зберігаються, та й вітамінів в них набагато менше.
Перед сушінням шипшини слід:
- перебрати сировину — видалити сторонні гілочки і листя;
- отбраковать гнилі і сильно нестиглі плоди, так як користі від них не буде ніякої;
- помити ягоди, опустивши в миску з теплою водою на 5-10 хвилин.
Важливо! Не можна відривати зелену плодоніжку з ягід. Вона не дозволить цілющого соку витекти під час сушіння. Не варто для прискорення процесу розрізати плоди навпіл, інакше після висихання в шипшині не залишиться корисних речовин.
2
Духовка
У домашніх умовах зручніше висушити цілющі плоди в духовці — газової або електричної. Цей спосіб популярний, так як необхідний прилад є практично в кожному будинку. Процес сушіння полягає в наступному:
- застелити пергаментним папером;
- розкласти підготовлені ягоди в один шар;
- поставити деко всередину духовки строго по центру;
- виставити потрібну температуру і включити прилад;
- під час роботи духовки дверцята тримати трохи прочиненими, щоб випарувалася з ягід волога виходила назовні.
Температура нагріву і час сушки залежить від пристрою духової шафи. З досвіду господинь, ягоди в електричній духовці доходять до потрібного стану за більш короткий термін, ніж в газовому приладі. Але за рахунок швидкого висихання велика частина корисних речовин може випаруватися разом з вологою. Щоб цього не сталося, рекомендується дотримуватися наступних параметрів.
Тип духової шафи | Температура нагріву, ° С | Орієнтовний час, необхідний на сушку, годину. |
газовий | 50-70 | 6-8 |
Електричний без конвекції | 45-60 | 4-6 |
Електричний з включеною конвекцією | 40 | 5-6 |
Можна використовувати більш «щадний» режим, при якому всередині плодів гарантовано зберігатися всі корисні речовини: встановити температуру нагрівання на 30 ° С і томити ягоди 9-12 годин. При такому способі, за твердженням досвідчених господинь, шипшина зберігає властивий йому аромат. Коли ягоди висохнуть, їх необхідно вийняти з духовки і охолодити природним шляхом, поставивши деко в темне сухе місце.
Важливо! Не рекомендується використовувати тільки що висушені плоди шипшини. Темно-червоні ягоди повинні полежати протягом тижня, щоб їх лікарський і смакової склад повністю відновився після впливу високих температур.
3
електросушарка
Власниці електросушарок можуть скористатися приладом і для висушування плодів шипшини. При такому способі виходить максимально корисний продукт, в якому склад вітамінів та інших компонентів практично не змінюється.
Електросушарка являє собою пластикову ємність, в яку вставляється кілька піддонів з гратчастим дном. У зібраному вигляді вона являє собою багатоярусну конструкцію, в яку знизу подається гаряче повітря. Проникаючи крізь все яруси, він змушує вологу випаровуватися і виходити назовні через отвір в кришці.
Сушити плоди шипшини в електросушарці необхідно при температурі 50-70 ° С, причому в перші 2 години бажано встановити максимально допустиму величину, потім знизити до 50 ° С, а приблизно за 2 години до закінчення процесу підвищити температуру до 60 ° С. Орієнтовний час, необхідне для отримання якісного продукту, становить 9-12 годин.
Шипшина в електросушарці
4
Аерогриль
Принцип висушування плодів в аерогрилі практично ідентичний:
- ягоди розкласти на металевій сітці в один шар;
- встановити максимальну швидкість обдування, завдяки чому волога з плодів буде активно випаровуватися;
- виставити оптимальну температуру на рівні 55-65 °.
Процес сушіння зазвичай займає 4-5 годин, проте необхідно періодично перевіряти готовність ягід, інакше можна їх перетримати, і шипшина буде непридатний для вживання в їжу.
5
традиційний спосіб
Прихильники екологічного домоводства можуть скористатися класичним способом, який має на увазі висушування природним шляхом:
- розкласти підготовлені ягоди на фанерному аркуші або підносі в один шар;
- поставити ємності з шипшиною в сухе і темне, добре провітрюваному місці або хоча б в тінь;
- сушити плоди протягом 2-4 тижнів, час від часу перевіряючи їх готовність;
- коли ягоди можна буде без зусиль розламати, скласти в картонну коробку з кришкою і потримати ще днів 5, щоб залишки вологи;
- після цього можна заготовку визначити на зберігання.
Заборонено сушити шипшину на сонці, так як вплив ультрафіолету згубно для вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин, що входять до складу цілющих ягід.
6
терміни зберігання
Сушену шипшину необхідно зберігати в мішечках з паперу або повітропроникної тканини (бавовни, льону), зав’язаних тасьмою або шнурком. Можна розкласти ягоди в скляні банки, тільки не варто закривати ємності кришками, а краще затягнути горлечко бавовняною тканиною або марлею, складеною в 2-3 шари.
Термін зберігання правильно висушених ягід становить 1-2 роки.
Ягоди шипшини здавна славляться своїми цілющими властивостями. Чай з яскраво-червоних плодів застосовують не тільки в лікарських цілях — завдяки вмісту органічних кислот напій має приємний кислуватий смак, який з додаванням меду набуває особливі нотки.
7
висновок
Способів заготівлі шипшини на зиму досить: їх можна висушити природним способом, в духовці, електросушарці або аерогрилі. А ось мікрохвильовка в цій справі не помічниця, так як в ній неможливо довести ягоди до такого стану, при якому вони будуть довго зберігатися. Прихильники зберігання ягід і овочів в морозилці можуть заморозити плоди шипшини, розклавши їх по контейнерах або міцним пакетам.