Як правильно зберігати яйця, чи можна їх мити перед зберіганням в холодильнику

Яйця є джерелом білка, вітаміну А і сірковмісних кислот, які дуже корисні для здоров’я людини. При неправильному зберіганні унікальні властивості продукту втрачаються, а корисні речовини перетворюються на отруту, викликаючи серйозне харчове отруєння. Забезпечити організм від сумних наслідків можна, якщо знати умови і терміни зберігання. Зберігати яйця найкраще в холодильнику, але якщо побутова техніка вийшла з ладу або її просто немає в будинку, рекомендується скористатися перевіреними народними методами.

1
Умови та термін зберігання продукту в холодильнику

Холодильник є ідеальним місцем для зберігання яєць, оскільки тут є можливість підтримувати оптимальний температурний режим в 1-4 градуси.

Зберегти свіжість продукту на тривалий термін можна, якщо враховувати наступні фактори:

  • спосіб (умови);
  • відповідну тару;
  • місце зберігання.

2
Альтернативні методи зберігання яєць

Якщо холодильник зламався або зовсім відсутня, можна вдатися до народних методів. При цьому слід пам’ятати, що в приміщенні для зберігання температура не повинна перевищувати 20 градусів. При створенні правильних умов продукт збереже свіжість протягом 3 тижнів.

Якщо на вулиці стоїть спекотна погода, варені яйця слід вжити в їжу протягом 10-12 годин. В іншому випадку патогенні бактерії, що з’явилися в їжі, можуть спровокувати серйозне отруєння.

Якщо в будинку є підвал або льох, яйця слід звернути в газети або папір, укласти в кошик гострою стороною вниз і віднести в прохолодне приміщення. Якщо немає паперу, рекомендується помістити крихкий продукт на підстилку з тирси і зафіксувати у вертикальному положенні. Можна скористатися ще одним дієвим способом: покласти в ящик нещільним шаром і пересипати великої кухонною сіллю.

Якщо немає льоху, можна зберігати яйця в кухонному шафці в дерев’яному ящику, кошику або картонній тарі. Перед тим як відправити їх на полицю, рекомендується обробити продукт одним із зазначених нижче способів:

  1. 1. Натерти рослинною олією, гліцерином або вазеліном.
  2. 2. Опустити в розтоплений парафін.
  3. 3. Змастити смальцем або білком в 2 шари.
  4. 4. На 30 хвилин опустити в розчин на основі саліцилової кислоти (15 мл на 1 л води), дати висохнути, але не витирати.
  5. 5. Опустити на 3-4 секунди в концентрований розчин марганцівки, обсушити.
  6. 6. Занурити на 2-3 секунди в теплий солодкий сироп (1 кг цукру на 1 л води), дати висохнути.

Ще один незвичайний метод зберігання яєць в домашніх умовах — використання сольового розчину:

  1. 1. 40 г солі розчинити в 2 л води.
  2. 2. Довести рідину до кипіння, остудити.
  3. 3. Перелити розчин у велику емальовану ємність.
  4. 4. Занурити всередину яйця, щільно закрити кришкою. Дуже важливо, щоб в тару не проникало повітря, тому зверху на посуд можна поставити гніт.

Термін зберігання при такому способі становить 4-5 тижнів.

Альтернативні варіанти дозволяють запобігти псуванню продукту, і все ж перед вживанням бажано перевірити його свіжість. Слід потрясти яйцем біля вуха і прислухатися до звуків. Якщо чутно хлюпання, це говорить про те, що всередині накопичилося багато газів. Краще відразу відмовитися від такої їжі. Розбивати яйця потрібно в окремі ємності. Якщо одне з них виявилося зіпсованим, це дозволить уникнути його контакту з іншими інгредієнтами страви. Наявність мутного білка з райдужним відтінком сигналізує про несвіжості продукту — вживати його в їжу настійно не рекомендується.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector