Як правильно зберігати мед в домашніх умовах?

Людина відкрив для себе мед тисячі років тому. Крім відмінного смаку, люди оцінили і цілющі властивості цього натурального продукту. У народній медицині ним лікують рани і опіки, змішують з молоком і п’ють при застуді. Щоб мед якомога довше зберігав свій смак і корисні властивості, його необхідно правильно зберігати. Давайте розглянемо скільки може зберігатися мед при кімнатній температурі в різних ємностях.

Зберігання в домашніх умовах

Якщо спиратися на ГОСТ, то термін зберігання — від одного до двох років. Однак пасічники готові з цим посперечатися. За оптимальних умов натуральний склад можна зберігати роками без шкоди для якості і смаку.

Як зберігати мед, щоб зберегти всі корисні компоненти?

Щоб не втратити ні грама дорогоцінного продукту, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Вибір місця. Де зберігати мед в домашніх умовах? Місце для зберігання обов’язково повинно бути сухим і темним. У міській квартирі найкраще тримати солодкість в холодильнику. Підійде і буфет з щільно закриваються дверцями, але меблі повинна стояти подалі від плити і опалювальної батареї. Хорошим виходом стане комора, а також теплий засклений балкон. У цих місцях солодкість зберігають тільки в холодну пору року. Ємності додатково вкривають темної непрозорої матерією, щоб захистити їх від прямих променів сонця.
  2. Відповідні ємності. Найідеальніший варіант — це, звичайно, скло. Бажано підібрати тару з темного матового матеріалу. Кришки повинні бути щільними, щоб забезпечити повну герметичність банок. Пластикові пляшки менш безпечні. У них можна тримати солодкість недовго. Вважається, що всі продукти, що зберігаються в ПЕТ-тарі, рано чи пізно починають вбирати в себе шкідливі виділення. Іноді використовують глиняні або керамічні горщики, а також дерев’яні барильця. Краще брати оброблену глину. Вона не пропускає світло і вологу, але при цьому дихає. Шийка горщика заливають шаром воску для герметичності. Від діжок з хвої та дуба краще відмовитися на користь букової, липової або березової тари. Небажано довго використовувати металеву тару. Процес окислення в таких випадках неминучий. При контакті з міддю, свинцем або цинком він стане токсичним.
  3. Оптимальна температура. Розкид показників коливається від -5 до +20 градусів. В добре натоплених кімнатах (+22 градуса і вище) цей солодкий склад може почати бродити. Пам’ятайте, що температура повітря повинна бути стабільною. Будь-які різкі перепади негативно впливають на якість продукту.
  4. Рівень вологості. Чим він нижчий, тим краще. Мед має здатність вбирати в себе вологу. У такій ситуації він швидко зіпсується. Нормою вважається 60 — 65%.

Зверніть увагу! Яке б місце ви не вибрали, в ньому не повинно бути різких запахів. Не можна тримати солодкість в сирих пліснявих приміщеннях, поруч з рибою, горючими матеріалами. Також не кращим сусідством вважаються і овочі в підвалі. Як правило, до середини зими вони починають псуватися і поширюють не найприємніший запах, особливо це стосується капусти, картоплі і буряків.

Чи можна зберігати мед у стільниках?

Це відмінний спосіб в домашніх умовах зберегти всі корисні властивості продукту. Стільники послужать природною оболонкою, і він довше залишиться рідким. Технологія мало чим відрізняється від попередньої. Перед закладанням в ємності, стільники для зручності розрізають на окремі фрагменти. Температура повинна бути в межах +3 — 10 градусів. Скільки зберігається мед в сотах? Він залишається придатним до вживання близько трьох років. Дозволяється зберігання в холодильнику. При більш високих показниках прискориться процес кристалізації, і солодкість втратить рідку консистенцію і гарний бурштиновий колір. Ще одна хитрість — частіше перемішувати продукт.

Зверніть увагу! Мед можна збивати кухонним міксером на високих оборотах (при + 12 — 14 градусах). Після такої процедури він стане ще смачніше і придбає ніжну кремову текстуру.

Замороження

Чи можна зберігати мед на морозі? Подібне зберігання виправдано в разі великих запасів. Для цього буде потрібно чиста суха тара. При розфасовці врахуйте, що обсяг замороженого продукту буде великим. Процес відтавання проходить поступово і тільки при кімнатній температурі. Кришку відкривати не можна. Продовжуючи термін зберігання таким способом, будьте готові втратити частину вітамінів. Під впливом низьких температур складу світлішає і стає твердіше.

Також читайте:  Як зберігати зелень в холодильнику, щоб вона залишалася свіжою

Як зберігати мед, щоб зберегти всі корисні компоненти?

Про що говорить засахаривание

Багато споживачів помилково вважають це тривожним сигналом. Насправді ж — це природний процес. 100% натуральний і якісний продукт обов’язково проходить стадію кристалізації. На це йде від трьох місяців до півроку.

Щоб повернути продукту рідку консистенцію, досить трохи нагріти його. Необхідна кількість викладається в скляну тару і ставиться в каструлю з гарячою водою. Далі буде потрібно уважність: якщо температури підніметься вище + 37 градусів, мед стане темніше, а вже при 41 градусі — втратить частину свого смаку і аромату разом з корисними властивостями.

Часто можна побачити, як солодкість в банку поділяється на дві субстанції: перша — кристалізована, вона осідає на дно, а друга — рідка, заповнює решту ємності. Це говорить про те, що куплений продукт був просто недозрілі і з високим вмістом води. Його можна продовжувати зберігати, він не принесе шкоди для здоров’я.

Зверніть увагу! До зими весь мед уже повинен стати зацукрованим. Якщо цього не відбулося, то продукт фальсифікований і його краще не їсти.

Помилки при зберіганні

  • Ємність переноситься з прохолоди в тепло. Необхідно вибрати якийсь один спосіб. Або зберігати в холоді, або при плюсовій температурі.
  • Контакт зі світлом. Вже через дві доби це призведе до руйнування ингибина (антибактерицидними ферменту). А це значить, що в складі можуть розвиватися різні бактерії.
  • У відкриті ємності потрапляє волога. Склад вбирає її, стає пухким і шаруватим.

Цікаві факти

  • У цих солодощів міститься велика кількість вуглеводів. Людям з непереносимість фруктози, сахарози або глюкози вживати його не можна.
  • Як і вино, мед має свій «букет». Смак і аромат залежить від конкретного рослини. Щоб отримати цікавий смак і колір, різні види змішуються між собою.
  • Сортовий продукт маркується латинськими літерами від A до C.
  • Найбільшою харчовою цінністю володіє зрілий мед. Визначити ступінь зрілості можна за допомогою звичайної ложки. Її опускають в банку з солодкістю при + 20 градусах і обертають. Якщо склад легко навертається, то він зрілий, а якщо просто стікає, то немає.
Також читайте:  Як зберігати солоне сало в холодильнику і без нього

Кулінарні хитрості

  • Всім відомо, що мед дуже солодкий. Якщо їм замінюють цукровий пісок, то норму знижують наполовину.
  • Бджолиний продукт робить тісто більш рідким, а, значить, потрібно лити менше води.
  • Булочки і коржі на медової основі довше залишаються свіжими і м’якими.
  • Цей солодкий склад досить важкий. У звичайному склянці міститься приблизно 350 г, а в літровій банці — близько 1,5 кг.
  • Рідку солодкість використовують для приготування маринадів, змішуючи з гірчицею і спеціями. Якщо нанести його кулінарної пензликом на м’ясо або шкіру птиці, вийде апетитна карамельна скоринка.

Лікувальні властивості

Мед нормалізує обмін речовин. Його корисно вживати в будь-якому віці. Тільки потрібно знати міру. Банки з ласощами радять тримати подалі від дітей. У великих кількостях така насолода може викликати алергію і діарею.

З давніх-давен цей продукт застосовували при лікуванні хвороб легенів, шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок і сечового міхура. Можна знайти безліч рецептів масок для обличчя та волосся з додаванням цього чудодійного речовини. У народній медицині медом з капустою витягають нариви, лікують рани і знімають запалення на шкірі.

Всі дари природи людина давно навчився звертати собі на благо. І мед не став винятком. Мало знати про його корисні властивості, необхідно вміти зберігати цей продукт. Маючи в будинку таку солодкість, ви завжди зможете поласувати натуральним десертом і зміцнити своє здоров’я.

Ссылка на основную публикацию
Adblock detector