Якщо очищену картоплю залишити на повітрі, то можна помітити, як він починає стрімко темніти, набуваючи непривабливий вигляд. Це пояснюється тим, що в його склад входять ферменти і амінокислота під назвою тирозин. Це азотисте з’єднання, взаємодіючи з киснем, утворює темна речовина, яке і забарвлює овоч. Воно не представляє небезпеки для здоров’я людини, однак абсолютно змінює зовнішній вигляд і смак картоплі. Ще однією причиною є надлишок внесених при вирощуванні овочу азотистих добрив. Занадто швидке потемніння побічно вказує на високий рівень вмісту нітратів.
Сирий овоч краще залишити в воді, проте є й інші способи, які допоможуть довго зберігати овочі.
1
Як підготувати овоч до зберігання?
Існує кілька рекомендацій, які допоможуть правильно підготувати зібраний урожай і продовжити термін зберігання сирого очищеної картоплі:
- 1. При чищенні кожен бульба повинен відразу поміщатися в ємність з великою кількістю холодної води.
- 2. Щоб продовжити термін зберігання, в воду можна додати маленький шматочок лимона.
- 3. Не слід занадто дрібно нарізати овоч, так як це сприяє втраті поживних речовин. Цілі бульби зберігаються краще.
- 4. Бажано очищати картоплю безпосередньо перед приготуванням їжі. Це допоможе уникнути втрати великої кількості крохмалю. В іншому випадку бульби стануть твердими, будуть погано розварюються.
- 5. Якщо на поверхні води почали утворюватися бульбашки, то це говорить про те, що картопля пропала. На дотик бульби слизькі і м’які. Зазвичай це відбувається на третій день зберігання продукту в теплі.
2
Зберігання в домашніх умовах
Існує кілька способів зберігати очищену картоплю так, щоб вона не втратила свій смак і не почорніла:
- 1. Щоб овоч не потемнів, його треба помістити в тару з водою. Ємність необхідно обов’язково накрити. Цей спосіб дозволяє зберігати врожай не більше 4 годин. В іншому випадку він починає втрачати водорозчинні вітаміни B1, B2, С, PP, вуглеводи та інші органічні речовини. Досвідчені господині радять при варінні картоплі використовувати воду, в якій він лежав.
- 2. Для того, щоб продовжити термін зберігання на добу або двоє, бульби можна розмістити в холодильнику. Під впливом низької температури картопля не зіпсується до наступного дня. Для цього його треба помістити в банку з водою і поставити на ніч у холодильник.
- 3. Замість низьких можна застосовувати високі температури. Для цього необхідно обшпарити продукт окропом. Це допоможе запобігти окислювальні процеси, що сприяють потемніння овоча. Таким способом рекомендується обробляти молоду картоплю.
- 4. Якщо є бажання і дозволяють кошти, то можна придбати вакуумний насос і самостійно упаковувати овочі в герметичну тару. Це дозволить зробити деякі запаси і заощадити час при приготуванні їжі.
- 5. Можна зберігати продукт в морозильній камері. Для цього бульби поміщаються в поліетиленовий пакет. Такий овоч можна залишити на 24 години. При приготуванні страв немає необхідності в розморожуванні, картопля треба відразу поміщати в киплячу воду. Якщо овоч призначений для подальшої смаження або готування супу, то перед заморожуванням бульби можна нарізати відповідним чином.
- 6. Ще один метод зберігання досить трудомісткий, проте виправдовує витрачені зусилля. Кожен очищений овоч загортається в харчову плівку і поміщається в морозильну камеру. Цей спосіб краще застосовувати для невеликої кількості картоплі. Недоліком заморожування очищеної картоплі може стати придбання овочами солодкуватого присмаку, а згодом — полноя втрата смаку.
- 7. Якщо немає бажання чистити овоч, то його можна запекти в духовці з шкіркою. Такий спосіб допоможе зберегти всі корисні речовини.
При способі шокової заморозки картопля потрібно розрізати, скласти в пакети і відправити в камеру при температурі -30 градусів. Овоч використовують для варіння.
3
Придатність очищеної картоплі в кулінарії
Очищений картопля, який зберігався деякий час, підходить для приготування далеко не всіх страв.
Можливість його використання, в залежності від методу зберігання, відображена в таблиці.
метод зберігання | У пюрірованном вигляді | Для приготування супу, рагу, салату | Для варіння ціла | для смаження |
У воді при кімнатній температурі | + | + | + | + |
В холодильнику | + | + | — | + |
У морозильній камері (пакет) | — | — | + | — |
У морозильній камері (плівка) | + | + | — | + |
4
Зберігання овоча, упакованого на підприємствах
Дедалі популярнішими серед споживачів стають вакуумні упаковки з очищеними овочами. Виробник повністю відкачує повітря з пакету за допомогою вакуумного насоса. Зберігати таку картоплю можна не більше ніж 10 днів.
Перевагою даного способу є те, що покупець може ретельно розглянути товар і заощадити час на чищенні овочів.