Як правильно зберігати очищену картоплю: способи і терміни

Якщо очищену картоплю залишити на повітрі, то можна помітити, як він починає стрімко темніти, набуваючи непривабливий вигляд. Це пояснюється тим, що в його склад входять ферменти і амінокислота під назвою тирозин. Це азотисте з’єднання, взаємодіючи з киснем, утворює темна речовина, яке і забарвлює овоч. Воно не представляє небезпеки для здоров’я людини, однак абсолютно змінює зовнішній вигляд і смак картоплі. Ще однією причиною є надлишок внесених при вирощуванні овочу азотистих добрив. Занадто швидке потемніння побічно вказує на високий рівень вмісту нітратів.

Сирий овоч краще залишити в воді, проте є й інші способи, які допоможуть довго зберігати овочі.

1
Як підготувати овоч до зберігання?

Існує кілька рекомендацій, які допоможуть правильно підготувати зібраний урожай і продовжити термін зберігання сирого очищеної картоплі:

  1. 1. При чищенні кожен бульба повинен відразу поміщатися в ємність з великою кількістю холодної води.
  2. 2. Щоб продовжити термін зберігання, в воду можна додати маленький шматочок лимона.
  3. 3. Не слід занадто дрібно нарізати овоч, так як це сприяє втраті поживних речовин. Цілі бульби зберігаються краще.
  4. 4. Бажано очищати картоплю безпосередньо перед приготуванням їжі. Це допоможе уникнути втрати великої кількості крохмалю. В іншому випадку бульби стануть твердими, будуть погано розварюються.
  5. 5. Якщо на поверхні води почали утворюватися бульбашки, то це говорить про те, що картопля пропала. На дотик бульби слизькі і м’які. Зазвичай це відбувається на третій день зберігання продукту в теплі.

2
Зберігання в домашніх умовах

Існує кілька способів зберігати очищену картоплю так, щоб вона не втратила свій смак і не почорніла:

  1. 1. Щоб овоч не потемнів, його треба помістити в тару з водою. Ємність необхідно обов’язково накрити. Цей спосіб дозволяє зберігати врожай не більше 4 годин. В іншому випадку він починає втрачати водорозчинні вітаміни B1, B2, С, PP, вуглеводи та інші органічні речовини. Досвідчені господині радять при варінні картоплі використовувати воду, в якій він лежав.
  2. 2. Для того, щоб продовжити термін зберігання на добу або двоє, бульби можна розмістити в холодильнику. Під впливом низької температури картопля не зіпсується до наступного дня. Для цього його треба помістити в банку з водою і поставити на ніч у холодильник.
  3. 3. Замість низьких можна застосовувати високі температури. Для цього необхідно обшпарити продукт окропом. Це допоможе запобігти окислювальні процеси, що сприяють потемніння овоча. Таким способом рекомендується обробляти молоду картоплю.
  4. 4. Якщо є бажання і дозволяють кошти, то можна придбати вакуумний насос і самостійно упаковувати овочі в герметичну тару. Це дозволить зробити деякі запаси і заощадити час при приготуванні їжі.
  5. 5. Можна зберігати продукт в морозильній камері. Для цього бульби поміщаються в поліетиленовий пакет. Такий овоч можна залишити на 24 години. При приготуванні страв немає необхідності в розморожуванні, картопля треба відразу поміщати в киплячу воду. Якщо овоч призначений для подальшої смаження або готування супу, то перед заморожуванням бульби можна нарізати відповідним чином.
  6. 6. Ще один метод зберігання досить трудомісткий, проте виправдовує витрачені зусилля. Кожен очищений овоч загортається в харчову плівку і поміщається в морозильну камеру. Цей спосіб краще застосовувати для невеликої кількості картоплі. Недоліком заморожування очищеної картоплі може стати придбання овочами солодкуватого присмаку, а згодом — полноя втрата смаку.
  7. 7. Якщо немає бажання чистити овоч, то його можна запекти в духовці з шкіркою. Такий спосіб допоможе зберегти всі корисні речовини.
Також читайте:  Як правильно стерилізувати пляшечки, пустушки і соски для новонароджених в домашніх умовах

При способі шокової заморозки картопля потрібно розрізати, скласти в пакети і відправити в камеру при температурі -30 градусів. Овоч використовують для варіння.

3
Придатність очищеної картоплі в кулінарії

Очищений картопля, який зберігався деякий час, підходить для приготування далеко не всіх страв.

Можливість його використання, в залежності від методу зберігання, відображена в таблиці.

метод зберігання У пюрірованном вигляді Для приготування супу, рагу, салату Для варіння ціла для смаження
У воді при кімнатній температурі + + + +
В холодильнику + + +
У морозильній камері (пакет) +
У морозильній камері (плівка) + + +

4
Зберігання овоча, упакованого на підприємствах

Дедалі популярнішими серед споживачів стають вакуумні упаковки з очищеними овочами. Виробник повністю відкачує повітря з пакету за допомогою вакуумного насоса. Зберігати таку картоплю можна не більше ніж 10 днів.

Перевагою даного способу є те, що покупець може ретельно розглянути товар і заощадити час на чищенні овочів.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector