Як правильно зберігати овочі та фрукти в домашніх умовах

В умови міської квартири можна довго зберігати деякі фрукти і такі овочі, як картопля, цибуля і часник, помідори, морква і буряк. Зовсім не обов’язково закладати коренеплоди і фрукти на зберігання в домашній холодильник. Надовго зберегти урожай будинку можна в коморі або на заскленому балконі, або навіть у тамбурі або під’їзді. Головне — це дотримання умов зберігання і виконання певних правил.

1
Загальні правила зберігання

Овочі та фрукти перед закладкою на зберігання ні в якому разі не треба мити водою. Справа в тому, що при митті змивається захисний шар, і тоді плоди швидше псуються. Якщо вони дуже брудні, то досить протерти їх серветкою.

Зайву вологу з плодів обов’язково потрібно прибрати. Соковиті фрукти особливо не люблять вологість. Додатково на дно ємності для зберігання продуктів слід покласти папір, яка буде вбирати надлишки води, що попередить гниття плодів.

Овочі та фрукти обов’язково потрібно зберігати окремо, інакше вони швидко зіпсуються.

Краще не робити великих запасів фруктів і овочів. Слід проводити закупівлі в магазині в міру необхідності.

2
фрукти

Зберігати фрукти в холодильнику найзручніше в харчових пластикових контейнерах з щільно закриваються дахами. Можна закладати їх і в холодильник — в спеціальну камеру. Особливості зберігання різних фруктів представлені в таблиці:

Найменуванняособливості зберігання
Яблука, груші, сливи, персикиГруші, персики і сливи зберігають тільки в холодильнику. При кімнатній температурі ці фрукти дуже швидко зіпсуються. Стиглі персики і сливи можна зберігати в холодильнику без втрати смакових якостей до тижня. Яблука зберігаються набагато довше інших фруктів, і їх можна зберігати при кімнатній температурі, наприклад, в кошику.
Диня КавунДиня дуже погано зберігається, і при тривалому зберіганні в холодильнику втрачає свої смакові якості. Те ж саме стосується кавуна. Їх краще з’їсти якомога швидше або законсервувати
Тропічні і цитрусові фруктиЇх ні в якому разі не можна закладати на зберігання в холодильник, так як вони швидко загнивають. Зберігати заморські плоди потрібно при кімнатній температурі окремо один від одного. Можна скласти апельсини та мандарини в різні вази. Банани можна зберегти до тижні в сухому і прохолодному місці. У холодильнику ці фрукти не зберігають, так як вони швидко псуються при низькій температурі

3
Овочі

Деякі продукти можна дуже довго зберігати в домашніх умовах, наприклад, в холодильнику або на заскленому балконі. В першу чергу це стосується овочів:

Найменуванняособливості зберігання
КартопляКартопля будинку можна зберігати дуже довго без втрати смакових якостей, якщо створити для нього належні умови. Не можна тримати коренеплід в холодильнику, так як в цьому випадку міститься в ньому крохмаль швидко перетвориться в цукор, а овоч стане солодким на смак. Зберігати картоплю треба в темному і прохолодному місці, де температура повітря близько + 4-5 градусів. Оптимальний варіант — підвал або льох. В умовах міської квартири картоплю можна засипати в утеплені ящики і зберігати взимку на заскленому балконі
Цибулю і часникЦибулю і часник можна зберігати в холодильнику. Для зберігання цих овочів необхідна температура повітря близько + 5-8 градусів і хороша вентиляція. Правильно тримати їх в пластикових сітках або капронових панчохах, які можна підвісити до стелі. Можна використовувати і звичайну миску. У такій тарі цибулю і часник в коморі в квартирі благополучно пролежать всю зиму і не проросте. Застосовують для зберігання таких овочів і полотняні сумки
Морква, буряк, пастернак

Морква, буряк, пастернак в умовах міської квартири можна зберігати на заскленому балконі. Попередньо ці овочі потрібно добре очистити від бруду, протерши ганчіркою. Морква та інші коренеплоди можна довше зберегти в ящиках, пересипавши їх піском.

Закладка на зберігання:

  1. 1. Дерев’яний ящик утеплити зовні пінопластом.
  2. 2. На дно укласти кілька шарів паперу.
  3. 3. Коренеплоди помістити в тару.
  4. 4. Засипати овочі сухим піском.
  5. 5. Ящики закрити і поставити на балконі. У морози їх потрібно додатково укутують старими ковдрами.

Хороший варіант — зберігання овочів в неопалюваному тамбурі або в комори в під’їзді між поверхами

помідориПомідори добре зберігаються в кімнатних умовах при високій вологості. Томати можна тримати під сонцем. Відмінне місце для зберігання помідорів — побутової холодильник. Кожен плід потрібно загорнути в папір і укласти в контейнер для овочів. Якщо помідори ще не дозріли, то можна зберігати їх в кімнаті при температурі в межах +20 градусів. Так плоди дозріють за два-три тижні.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector