Як швидко розморозити м’ясо, фарш в домашніх умовах

Більшість заморожених продуктів необхідно розморожувати перед процесом приготування. Розморожування м’яса повинна бути правильною, інакше будуть втрачені не тільки смакові якості, а й багато корисних властивостей продукту. Деякі способи відтавання досить ефективні, особливо це стосується теплових способів обробки, тільки прискорення процесу здатне зіпсувати м’ясо. Щоб уникнути більшості поширених помилок при розморожуванні, необхідно ознайомитися з її основними правилами і результатами того чи іншого способу.

1
Способи розморожування м’ясних продуктів

Перед приготуванням перших або других страв взяті з морозилки м’ясні напівфабрикати, риба, курка і фарш вимагають розморожування. Якщо часу достатньо, то потрібно просто викласти заморожені продукти заздалегідь. Коли ж до приготування продукту необхідно приступити якнайскоріше, потрібно скористатися одним з доступних способів швидкого розморожування.

Серед варіантів розморожування м’яса та інших продуктів виділяють:

  • в холодильнику — досить тривалий, але і безпечний спосіб;
  • в холодній або гарячій воді;
  • на столі, при звичайній кімнатній температурі;
  • за допомогою солоної води або солі;
  • у батареї;
  • в мікрохвильовці.

Два останніх способу бажано застосовувати тільки в крайньому випадку: такі методи здатні привести до швидкого псування продукту. Якщо використовується один з цих варіантів, до приготування страви необхідно приступати відразу ж після розморожування.

2
Яловичина, свинина і індичка

Швидко розморозити м’ясо в домашніх умовах найзручніше в мікрохвильовці. У більшості цих кухонних агрегатів є відповідна функція. Тільки цей спосіб обробки продукту має істотні мінуси:

  • Великі шматки м’яса потрібно постійно перевертати, бо розморожування проходить нерівномірно.
  • Шматки невеликого розміру перегріваються, можуть навіть частково обваритися.
  • Розморожувати продукти дуже швидко втрачає вологу в великому обсязі, тому страва може вийти сухим і несмачним.

Вибір способу розморожування залежить від особистих переваг, можна скористатися наступними варіантами:

  • Позитивна сторона розморожування в мікрохвильовій печі — швидкість. Навіть дуже великий шматок буде в лічені хвилини підготовлений до подальшого приготування. Якщо відсутність соковитості продукту не лякає, то цей варіант підходить для обробки м’яса.
  • Триваліше, але зі збереженням поживних і смакових властивостей, м’ясо може відтавати в воді. Краще вибрати низьку температуру рідини, бажано з додаванням льоду. Заморожений шматок необхідно упакувати в герметичний пакет, а потім помістити в таз або каструлю, що дозволяє вмістити м’ясо повністю і залити по вінця холодною водою. Тривалість розморожування залежить від розміру шматка. Найімовірніше, що м’ясо відтане протягом 3-4 годин. Щоб процес проходив швидше, потрібно постійно міняти воду, можна навіть поставити ємність під струмінь холодної води в раковину — це дозволить рідини постійно циркулювати навколо м’яса.
  • Не рекомендується опускати м’ясо в гарячу воду. При такій обробці шматок може обваритися зовні, а внутрішня частина залишиться крижаної. Якщо ж прийнято рішення розморожувати в гарячій воді, слід подбати про герметичність упаковки, щоб захистити м’ясо від прямого попадання крапель.
  • Процес розморожування м’яса може проходити за допомогою солі або солоної води. Для цього необхідно обсипати заморожений шматок великої кам’яною сіллю або розвести її з водою, в яку опустити м’ясо без упаковки. За допомогою солі відбувається швидкий теплообмін в волокнах продукту, тому м’ясо дуже швидко і рівномірно відтає.
  • Дуже ефективний спосіб розморожування — в мультиварці з функцією пароварки або на паровій бані. Для цього необхідно розколоти заледеніло м’ясо на невеликі частини і помістити в ємність для парової лазні або в мультиварку. В мультиварці слід включити відповідний режим. При паровій обробці необхідно стежити, щоб шматки не зварилися.
  • Найбільш тривалим буде процес розморожування в холодильнику, але м’ясо в цьому випадку збереже всі корисні властивості і соковитість.

3
Курка і кролик

Цілі курячі тушки і окремі її частини, а також окремі шматки обробленої кролика зберігаються в морозильній камері, але неправильне розморожування може негативно вплинути на смакові властивості продукту. Щоб цього уникнути, потрібно скористатися наступними порадами:

  • Якщо курка придбана цілою тушкою, а в подальшому передбачається її приготування цілком, то і заморожувати її потрібно повністю. Разделанную курку необхідно розкласти по пакетах окремими шматками. Це дозволить уникнути тривалого відтавання перед приготуванням.
  • За добу до приготування потрібно дістати цільну тушку для розморожування. Видалити упаковку, покласти курку в холодильник. Бажано розмістити тушку в відсіку для зберігання овочів і фруктів, там підтримується оптимальна температура. На наступну добу курку потрібно дістати з холодильника і відтавати при кімнатній температурі.
  • Філе, шматки для шашлику, окремі частини курей і кроликів можна розморозити у воді або за допомогою мікрохвильової печі. При таких способах відтавання потрібно приступити до приготування продукту відразу після закінчення розморожування.
  • Якщо заморожені частини курей або кролів передбачається зварити, то можна їх не розморожувати, а відразу опустити в каструлю. Залити м’ясо холодною водою, довести до кипіння і варити в звичайному режимі. Єдиний мінус такого приготування — утворення великої кількості піни на поверхні бульйону, але її легко прибрати за допомогою шумівки.

М’ясо кроликів і курей ніжніше індички, яловичини або свинини, тому прискорені способи розморожування бажано виключити, інакше приготований продукт буде сухим і позбавленим смаку.

4
М’ясний фарш

До розморожування фаршу потрібно приступати, тільки якщо він був заморожений цілим шматком. Якщо ж перед заморожуванням з фаршу сформовані напівфабрикати, можна приступати до приготування відразу ж. Котлети, посмажені із замороженого виду, будуть набагато смачніше і соковитіше.

Якщо виникла необхідність розморозити великий шматок фаршу, робити це потрібно тільки в холодильнику протягом усього терміну, який буде потрібно для повного відтавання. Інші способи розморожування згубно впливають на склад продукту. При швидкому відтаванні фарш втрачає вологу, а іноді і зовсім перетворюється в рідину.

Хоча більшість мікрохвильових печей оснащені функцією розморожування, цей спосіб є найменш кращим, а іноді і згубним для м’яса. Відтавання продукту при кімнатній температурі може призвести до його псування, так як шкідливі бактерії особливо швидко розмножуються в таких комфортних умовах. Таким чином, можна зробити висновок, що для будь-якого виду м’ясних продуктів найбільше підходить повільне розморожування в холодильнику.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector