Є різні способи довгого зберігання в’яленої і сухої риби в домашніх умовах. У приватній оселі продукт можна зберегти в підвалі або на горищі, правильно підготувавши його. В умовах міської квартири тушки вдасться зберегти в жерстяних або скляних банках, холодильнику, морозилці або фанерних скриньках. При правильній закладці і заощадженні риба не втратить своїх смакових якостей протягом 6-8 місяців.
1
Зберігання в’яленої риби
Ні в якому разі не можна складати в’ялену рибу в поліетиленові мішки. Так продукт швидко відволожиться, на ньому з’явиться цвіль.
Зберігати в’ялену воблу або таранку в домашніх умовах можна кількома способами.
2
Зберігання сушеної риби
Для зберігання сушеної риби в домашніх умовах також існують різні способи.
Багато з них збігаються з попередніми, але мають ряд особливостей.
2.1
В холодильнику
Холодильник — це найпростіший спосіб, щоб зберегти довго сушену рибу, але не кращий. Правильно буде звернути тушки в папір або харчову плівку і покласти в морозильну камеру або на нижню полицю.
У морозилці продукт може зберігатися до півроку, в холодильнику він здатний без втрати смакових якостей пролежати до 3-4 місяців.
2.2
У ящиках або банках
Суху рибу краще зберігати в ящиках з фанери або дерева, загорнувши попередньо її в папір, щоб захистити від пересихання. Алгоритм дій наступний:
- 1. Кожну тушку загортають в 2-3 шари паперу.
- 2. Ящик зсередини вистилають марлею або іншим чистим матеріалом.
- 3. Тушки укладають шарами.
- 4. Ящик ставлять на засклений балкон або лоджію.
Якщо сухі тушки будуть зберігатися в банках, то тару попередньо потрібно обшпарити окропом і просушити. Складати продукт слід, з огляду на деякі нюанси:
- 1. У підготовлену тару поміщають тушки.
- 2. Всередину банки ставлять свічку і підпалюють її.
- 3. Ємність щільно закривають кришкою.
- 4. Коли в банку закінчиться кисень, вона буде надійно загерметизована.
Так зберігати суху речовину можна до 6-8 місяців. Банки необхідно тримати в темному і прохолодному приміщенні.