Щоб заморозити баклажани для заготовок на зиму в домашніх умовах, перш за все необхідно правильно вибрати і підготувати їх — наприклад, для заготовок краще вибирати більш дрібні плоди. Баклажани можна заморожувати після бланшування або сирими, смаженими, нарізаними пластинами, кружечками і навіть цілком. Але, щоб овочі зберегли всі свої смакові якості в морозилці, закладати їх на зберігання треба, дотримуючись певних правил.
1
вибір овочів
Для заморозки треба правильно вибирати овочі. У великих баклажанах дуже багато насіння. Краще вибирати плоди невеликого розміру. До того ж, маленькі плоди — більш м’які і ніжні на смак, тоді як великі на смак часто гірчать.
Слід звернути увагу, щоб на шкірці не було пошкоджень, овочі були чистими і рівними. Якщо на шкірці є плями, це може говорити про наявність грибкових захворювань.
За зовнішнім виглядом овочів можна визначити їх свіжість. Свіжі баклажани мають зелений хвостик, а ті, які вже довго лежать — сухий.
2
правильна заморозка
Існує багато рецептів, як правильно заморожувати баклажани в морозилці в холодильнику. Попередньо можна бланшувати їх, вимочувати, обсмажувати. Можна спробувати різні способи, що дозволяють зберегти овочі на зиму в квартирі, і вибрати найбільш зручний спосіб.
Головне правило заморозки цих овочів — необхідно обов’язково вимочувати їх у солоній воді. Це не тільки допомагає вивести гіркоту, але і готує баклажани до подальшої заморожування.
Для вимочування готують соляний розчин з розрахунку 1 ст. л.сіль на 2 л води. Потім занурюють в нього баклажни на кілька годин. Після вимочування продукт сушать паперовим рушником.
Рекомендуємо
Як заморозити свіжі шампіньйони, щоб зберегти їх смак?
2.1
спосіб упаковки
Щоб продукт добре зберігся в морозилці, слід правильно вибрати для нього упаковку. Немає різниці, чи будуть овочі заморожувати цілком або порізаними пластинами і кружечками. У будь-якому випадку необхідно приготувати харчові поліетиленові пакети.
Важливо врахувати: незалежно від способу упаковки зберігати баклажани в морозилці більше півроку не можна.
Овочі укладають в пакети і щільно зав’язують. Потім пакети укладають на зберігання в морозилку. Можна зберігати баклажни і в харчових контейнерах, якщо розмір морозильної камери дозволяє це зробити.
Рекомендуємо
Як правильно зберігати кабачки в домашніх умовах?
2.2
свіжі плоди
Найпростіше заморозити баклажани в свіжому вигляді на зиму, порізавши їх скибочками. Так нарізка не займе багато місця в морозилці, а також швидко розморозиться. Подібний напівфабрикат можна використовувати для рулетиків і приготування запіканок, ікри, салатів.
Щоб заморозити баклажани свіжими, необхідно:
- 1. Вимочити їх і обсушити.
- 2. Зрізати хвостики.
- 3. Нарізати скибочками, кубиками або іншим способом.
- 4. Пересипати крупною сіллю.
- 5. Укласти в пакети.
- 6. Покласти на зберігання в морозильну камеру.
Щоб скибочки або кубики НЕ злиплися в морозилці, їх можна розкласти на обробну дошку і заморозити на ній. Потім скибочки просто перекладають в пакети.
2.3
бланшовані плоди
Бланшовані баклажани — напівфабрикат, який можна використовувати протягом всієї зими для приготування різних овочевих страв.
Для приготування знадобляться тільки овочі і вода. Алгоритм дій буде наступним:
- 1. Плоди промити і обсушити, зняти з них шкірку.
- 2. Зрізати ніжки.
- 3. Нарізати овоч шматочками близько 1 см.
- 4. Нарізку бланшувати, обдавши її окропом.
- 5. Після цього нарізку відразу ж обдати крижаною водою.
- 6. Шматочки обсушити і скласти в пакети.
- 7. Помістити пакети в морозильну камеру.
2.4
смажені овочі
Можна заморожувати і смажені баклажани. Для цього овочі миють, нарізають шматочками і обсмажують. Коли баклажани охолонуть, їх складають в пакети і відправляють в морозильну камеру.
Хоча цей спосіб більш витратний за часом, на виході виходить практично готову страву, яке залишиться тільки розігріти в мікрохвильовці і та подати до столу.