Як швидко і правильно розморозити рибу в домашніх умовах

Є кілька способів розморожування риби: в холодильнику, в воді, за допомогою мікрохвильової печі, фена або пара. При цьому дуже важливо, щоб вона відтає поступово. Вся справа в ніжній волокнистої структурі продукту, який при неправильному підході може стати жорстким, сухим і втратити корисні речовини. Щоб цього не сталося, варто розморожувати рибу завчасно. Але є і швидкі способи, які можна використовувати в нестандартній ситуації.

1
Розморожування в холодильнику

Найкращий спосіб розморозити рибу — перемістити її з морозильної камери в холодильне відділення. Фахівці запевняють, що при температурі +3 … + 5 ° С відбувається природне відтавання, і ніжна м’якоть не втрачає свою структуру і живильні компоненти. Методика природного відтавання рибних тушок або напівфабрикатів проста:

  • Підготувати об’ємну пластикову миску або емальовану каструлю.
  • Дістати з морозилки продукт, виконати в упаковці кілька отворів для доступу повітря і покласти її в ємність для відтавання. Деякі господині звикли розморожувати рибу без упаковки, але при такому способі тушка встигне обвітритися, адже їй доведеться перебувати у відкритому вигляді 6-12 годин. Щоб не допустити погіршення якості продукту, таз або каструлю можна обтягнути харчовою плівкою.
  • Після проведення всіх маніпуляцій поставити рибу на ту полицю холодильника, де температура повітря максимально наближена до оптимальної — в такому випадку відтавання буде відбуватися рівномірно, а риба не зіпсується і не втратить цінних харчових якостей.

Цей спосіб є самим повільним, так як в залежності від кількості та розмірів риби потрібно від 6 до 10-12 годин. Тому його зручно застосовувати, якщо приготування рибної страви заплановано на ранок наступного дня. Ну а якщо посмажити рибу або зварити суп задумано ввечері, то вийняти рибу з морозилки можна вранці перед відходом з будинку. Після повернення з роботи м’якоть встигне відтанути настільки, що можна буде відразу приступати до готування.

Розморозити рибу можна при кімнатній температурі. Її необхідно вийняти з пакета, помістити в порожній таз або миску і накрити вологим рушником, щоб тушка або філе НЕ обвітрилися. Через 4-5 годин м’якоть відтане, і її можна відправити на сковорідку або в духовку.

2
сольовий розчин

Відтавання в сольовому розчині підійде тільки для морських видів риб: скумбрії, минтая, хека, камбали, оселедця і інших мешканців царства Нептуна. Якщо таким способом розморожувати річкові або озерні різновиди, то сіль витягне з тушки рідина, і м’якоть після запікання, смаження або гасіння вийде сухою. Алгоритм дій:

  • Приготувати соляний розчин з розрахунку 1 ст. л. великої або середньої кухонної солі на 1 л фільтрованої води. Не можна використовувати дрібну сіль Екстра і водопровідну воду, інакше якість готового продукту набагато погіршиться.
  • Витягти морожену рибу з упаковки і помістити її в пластиковий контейнер або каструлю з кришкою і залити сольовим розчином.
  • Прикрити ємність кришкою не до кінця, щоб залишилося отвір для доступу повітря.
  • Забрати каструлю в холодильник або залишити при кімнатній температурі — у другому випадку розморожування пройде трохи швидше.
Також читайте:  Як зберегти кавун в домашніх умовах надовго

На повне відтавання продукту в сольовому розчині все одно буде потрібно кілька годин в залежності від розміру тушки: дрібні рибні стейки або готове філе відтане за 1,5-2 години, великий екземпляр буде розморожувати в теплі не менше 3-4 годин, а в холодильнику — 5-6 годин. Але так збережуться практично всі білки, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни і мікроелементи, а смак готового блюда вийде ніжним.

Для розморожування в сольовому розчині підходить тільки морська риба

3
Проточна вода

Ще один метод безпечної розморожування риби — під проточною водою. Але в умовах сучасного життя навряд чи хто погодиться залишити відкритий кран з водою на 1-1,5 години, так як водомір за цей час додасть пристойну суму до оплати за комунальні послуги. Однак можна випробувати модернізований спосіб, який нітрохи не поступається первісного варіанта:

  • Вийняти рибу з морозилки і зняти з неї заводську упаковку.
  • Помістити морожений продукт в кілька поліетиленових пакетів і міцно зав’язати їх, щоб вода не змогла проникнути всередину. Якщо в процесі відтавання тушка або філе будуть контактувати з водою, то приготоване рибне блюдо вийде сухим і несмачним.
  • У миску або каструлю відповідного розміру налити холодну воду з-під крана і покласти в неї пакет так, щоб вода повністю його покрила. Якщо мийка закривається пробкою, можна розморожувати рибу прямо в ній.

Кожні півгодини зливати рідину і замінювати її новою — за санітарними стандартами відтавання рибних тушок і напівфабрикатів має проходити в воді з температурою не вище + 12 ° С. Не можна розморожувати її в теплій або гарячій воді, інакше білки згорнуться завчасно, а м’якоть під час готування перетвориться в діжу.

Цей спосіб можна вважати відносно швидким: на весь процес буде потрібно 1-1,5 години для тушок вагою до 2 кілограмів, більші екземпляри будуть відтавати 2-3 години. При цьому залишаться незмінними смак і всі корисні речовини, за які риба так цінується.

4
Фен для укладання волосся

Прискорити процес розморожування можна за допомогою звичайного фена, який знайдеться практично в кожному будинку. Однак можна використовувати тільки такий прилад, в якому є функція обдування холодним повітрям — зазвичай вона позначена зображенням сніжинки. Технологія подібного розморожування проста:

  • Покласти морожену тушку в поліетиленовий пакет. Залишити невеликий отвір діаметром 5-7 см.
  • Включити фен на холодне обдування і направити його на рибу з відстані 20-25 см.
  • Не застосовувати препарат максимальну швидкість роботи приладу, щоб продукт не встиг обвітритися.
  • Періодично відключати фен і дати йому «відпочити», щоб прилад не вийшов з ладу.
Також читайте:  Як довго зберігати зелень в холодильнику, щоб вона залишалася свіжою: петрушка, кріп, кінза

Судячи з досвіду, на розморожування тушки середнього розміру піде 30-40 хвилин.

Розморозити рибу за допомогою обдування можна в духовці, якщо в ній встановлений вентилятор і передбачена функція «конвекція». Для цього необхідно мерзлі тушки, загорнуті в пакет, покласти на плоский піддон, поставити на середню грати духової шафи і включити зазначений режим без нагрівання.

5
мікрохвильовка

Якщо потрібно максимально швидко розморозити рибу, можна скористатися мікрохвильовою піччю. Краще використовувати той прилад, в якому присутня функція розморожування риби або м’яса. Якщо ж такого режиму немає, варто встановити прилад на мінімальну потужність:

  • Підготувати плоске блюдо або містку миску, покласти в неї тушку і поставити в мікрохвильовку.
  • Включити прилад і кожні 3 хвилини відкривати дверцята і перевертати рибу на іншу сторону, щоб відтавання проходило рівномірно, і м’якоть не перегріватися.

У даного способу є істотний недолік — необхідно весь час бути поруч з СВЧ-піччю, щоб стежити за станом риби. На повне розморожування може знадобитися 15-30 хвилин, але не варто чекати, поки риба стане надмірно м’якою. Краще вийняти її передчасно, так як злегка підморожене продукт легше почистити і обробити. Та й якість приготованого блюда при цьому менше постраждає.

Велика риба зазвичай не поміщається в камеру мікрохвильовки, тому її слід попередньо порубати на порційні шматки, якщо, звичайно, не задумано приготувати її цілком.

6
парова лазня

У домашніх умовах рибні стейки, шматочки філе і невеликі тушки можна швидко розморозити і без мікрохвильовки:

  • Налити в каструлю 1/3 води від загального обсягу.
  • Перекласти мерзлу рибу з пакета в керамічну миску або друшляк і поставити на каструлю.
  • Довести воду в каструлі до кипіння і зменшити вогонь настільки, щоб підтримувати освіту пара.
  • Рибу в друшляку або мисці періодично перевертати або міняти місцями шматочки філе, щоб вони змогли рівномірно відтанути.

Даний спосіб можна віднести до розряду експрес-варіантів, так як через 30-40 хвилин риба буде готова до термічній обробці. Однак використання парової лазні позначиться на якості продукту.

7
висновок

На початку статті представлені оптимальні способи розморожування риби: на них буде потрібно багато часу, але при цьому продукт не втратить смакових і поживних якостей. Тому в холодильнику правильно залишати відтавати цінні породи риб, наприклад, горбушу або форель. Способи ж швидкого розморожування можуть стати в нагоді, якщо господині ніколи чекати і потрібно терміново нагодувати сім’ю або гостей.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector