Як зберігати цибулю в домашніх умовах в квартирі

Для того щоб зберегти врожай цибулі до весни в хорошому стані, необхідно враховувати багато факторів. Температура в квартирі не повинна перевищувати 24 градуси. Місце, де буде лежати цибулю, має бути добре провітрюваним і сухим. Наявність вологи призведе до швидкого загнивання або проростання цибулин. Найбільш відповідною тарою для збереження овоча є плетені кошики, ящики з дерева або пластика, панчохи, поліетиленові сітки. Необхідно враховувати, що солодкі сорти більш примхливі і зберігаються не так добре, як гострі і гіркі.

1
Прибирання і підготовка лука

Важливо не тільки вчасно зібрати ріпчаста цибуля, а й правильно підготувати до зберігання. Для цього придатні тільки дозрілі цибулини. Це можна визначити по висохлим пір’ю і тонким шийок.

Якщо зібрати незрілий цибуля, у якого товста шия і неміцні лусочки, то такий овоч не буде довго зберігатися, тому що швидко згниє. Якщо його перетримати, то це стане причиною початку повторного зростання овоча. Він втратить сухі лусочки і дасть нові коріння.

Дозрівання залежить від сорту овоча і зазвичай відбувається через 3 — 4 місяці після посадки. Збирати врожай краще в суху сонячну погоду. Це необхідно для того, щоб була можливість добре його просушити на сонці перед тим, як відправляти на тривале зберігання до весни.

Можливий варіант, коли погода стоїть відмінна, а цибулю ще не дозрів. В такому випадку можна трохи прискорити дозрівання овоча. Для цього за допомогою вил слід трохи підкопати овоч, щоб відбулося незначне «підривання» коренів. Це буде сприяти тому, що знизу в рослина не буде надходити вода і харчування. Почнеться процес відмирання цибулевих пір’я, і ​​всі корисні речовини будуть прибувати в ріпку. Це буде сприяти прискореному дозріванню лука.

Цей прийом слід використовувати навіть в тому випадку, якщо рослини вже витягнуто із землі. Необхідно дати овочу полежати кілька днів на грядці. Це підвищить його збереження і поживну цінність.

Важливим моментом в підготовці лука до зберігання є його розподіл за сортами, так як багато хто з них мають різні терміни зберігання. Слід враховувати, що солодкі сорти зберігаються не так довго, як гострі і гіркі. Це пов’язано з тим, що вони більш примхливі і легше піддаються хворобам.

2
Як правильно сушити овоч?

Для того щоб цибуля добре зберігався взимку, перед тим, як відправляти його на зберігання, слід овоч добре просушити. Існують певні правила, які допоможуть зберегти його корисні і смакові якості:

  • Якщо дозволять погодні умови, то найкращим способом сушіння рослини є ультрафіолетове світло. Саме сонячні промені зможуть одночасно підсушити і продезінфікувати овоч, вбити хвороботворні бактерії. Для цього необхідно залишити цибулини на один-два тижні прямо на грядці. Періодично урожай необхідно перевертати.
  • Якщо погода похмура і переважає висока вологість повітря, то при сушінні врожаю необхідно використовувати спосіб «продування». Це означає, що урожай треба розмістити на протяг в добре провітрюваному приміщенні. Це може бути навіс будинку, веранда, підлогу в альтанці, балкон.
  • Якщо рослини росли при невисокій температурі в умовах холодного і дощового літа, то перед сушінням необхідно практично повністю зняти лушпиння. Поки овоч буде просихати, він обзаведеться новими лусочками. Це буде сприяти кращому збереженню.
  • Для сушки добре використовувати панцирні сітки, так як вони відмінно вентилюються, і немає необхідності перевертати цибулини.
  • Щоб визначити, наскільки добре цибулю висох, слід просто просунути руку в купу з цибулею. Якщо рука проходить без проблем, то овоч готовий до зберігання. Якщо ж ні, то сушку слід продовжити.
  • Якщо цибуля не буде зберігатися у вигляді цибулевих кіс, то після того, як він висох, треба зрізати корінці і пір’я. Довжина шийки повинна становити 4-6 см.
Також читайте:  Термін придатності сиру: скільки він зберігається в холодильнику?

3
терміни

Термін зберігання цибулі в квартирі або підвалі залежить від його сорту. Солодкі сорти менш стійкі до захворювань. Зберегти їх в хорошому стані вийде максимум до січня — лютого. Гострі сорти можуть зберігатися практично до літа або до нового врожаю.

сорт тривалість зберігання
Кармен Після збору врожаю цибуля зберігається до весни
Волжанин Сорт зберігається до 9 місяців
Сноуболл Підходить для приготування салатів і зберігається до весни
Сеттон Цей сорт цибулі призначений для тривалого зберігання
фермер пізній Зберігається тривалий період
Штуттгартер Різен Відрізняється хорошою стійкістю до хвороботворних бактерій і довго зберігає свій смак
Галілео Зберігається до півроку
Каба Лук вживають в їжу в міру його дозрівання. Не підходить для тривалого зберігання. Через пухкої структури цибулини часто травмуються під час збирання врожаю
Арзамаський місцевий Сорт зберігається тривалий час
Бессоновский місцевий Стійкий до хвороб, зберігається довго
Золотистий Семко F1 Не більше 7 місяців
Шета МС близько півроку
ред Барон Кращий червона цибуля для тривалого зберігання
Универсо F1 Цей сорт стійкий до механічних пошкоджень, зберігається добре
Альбіон Не більше 6 місяців
Геркулес F1 Сорт призначений для тривалого зберігання
Едельвейс Відсоток збереження хороших цибулин становить 78%
Еллан Не більше 8 місяців
Бенефіт F1 До 8 місяців
Ексибішн Не більше 5 місяців
Кенді F1 До 4 місяців
Мазілла F1 Не більше 3 місяців
Хілтон F1 Близько 4 місяців

4
Кращі способи зберігання

Після того як цибуля був просушений і обрізаний, необхідно його пересортувати. Для посадки навесні придатні здорові з сухими закритими шийками цибулини. Якщо ж цибуля пошкоджений, маленького розміру, недозрілий, то він вживається в першу чергу.

Важливим моментом є те, що цибуля зберігається при температурі не вище 24 градуса.

Перш ніж вибрати місце для лука, слід враховувати, що воно повинно бути сухим, а тара — добре вентильованої. Добре збережеться цибулю в антресолях під стелею, в окремому ящику шафи або коморі.

Також читайте:  Як і скільки зберігати копчену рибу, термін придатності: в холодильнику, в домашніх умовах

Існує кілька видів найбільш придатною для зберігання цибулі тари:

1. Плетені кошики.

Це вважається найкращим варіантом для збереження лука на зиму. Вони добре вентилюються, виготовлені з природних матеріалів, мають гарний естетичний вигляд. Навіть якщо одна або кілька цибулин загинє, їх можна буде без зусиль прибрати з кошика. Найчастіше таким способом зберігають Ялтинський цибулю. Він збережеться до врожаю наступного року.

2. Чи не занадто глибокі ящики з дерева або пластика.

Ця тара є добре вентильованої. Ящики допомагають заощадити місце, адже можна їх розмістити один на одного. Висота ящиків не повинна перевищувати 35 см. Вони повинні мати отвори для гарної повітропроникності.

3. Картонні коробки.

Цей спосіб зберігання цибулі придатний тільки в тому випадку, якщо в них пророблені отвори для вентиляції.

4. Колготки, панчохи.

Цей старий перевірений спосіб добре підійде тим, у кого в квартирі є комора, так як розвішувати цибулю в колготках на кухні не зовсім естетично.

5. Мішки з тканини або паперу.

Ця тара також добре пропускає повітря. Але в цьому випадку необхідно враховувати, що шар цибулі не повинен бути більше 30 см.

6. Поліпропіленові сітки для овочів.

Ця тара є добре вентильованої і дає хороший огляд. Якщо якась із цибулин загніет або зіпсується, то це відразу буде помітно.

7. Коси.

Можна зберігати цибулю в красивих косах-в’язанках на кухні. Це буде виглядати оригінально і очищати приміщення від хвороботворних бактерій взимку.

Для того щоб овоч краще зберігся, можна посипати його крейдою (200 г крейди на 10 кг цибулі). Це допоможе прибрати зайву вологу і не допустити загнивання або проростання цибулин.

З цією ж метою можна проводити вапнування. Для цього треба відрізати відросло коріння цибулин і обробити їх за допомогою спеціальної вапняної пасти. Але слід враховувати, що ці рослини не можна буде пророщувати навесні на зелень.

Двічі або тричі за всю зиму необхідно буде повністю перебрати і переглянути весь цибулю. Якщо деякі цибулини відсиріли, то їх треба просушити ще раз. Це можна зробити в попередньо нагрітій духовці на мінімальній температурі. Потім її треба вимкнути і при відкритих дверцятах просушити овоч.

Не слід зберігати овоч в поліетиленових пакетах. Цей матеріал не пропускає повітря і не дасть цибулі дихати. В результаті чого рослини запотіють і почнуть гнити. Крім цього, не найбільш відповідним місцем для зберігання є холодильник. В умовах підвищеної вологості і поганої циркуляції повітря цибулю згниє досить швидко. Лук добре зберігається в темряві, а регулярне вплив світла негативно відіб’ється на смаку овоча. Слід враховувати, що цибуля не можна зберігати поруч з картоплею.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector