Як надовго зберегти помідори свіжими в домашніх умовах

Щоб зберегти помідори свіжими протягом тривалого часу, буде потрібно холодильник, льох або підвал з температурою повітря не вище +10 ° С. Якщо зібрати плоди в певний час, правильно їх підготувати і точно виконати рекомендації фахівців, овочі зможуть пролежати до Нового року, а то і довше. При цьому збережуться всі корисні речовини, якими так багата помідорна м’якоть: вітаміни, мікроелементи, пектин, цукру і органічні кислоти.

1
Основні правила зберігання

Дозрілі червоні помідори не вийде зберегти надовго, особливо якщо у них тонка шкірка. Такі плоди зможуть пролежати кілька днів, за які їх потрібно вжити в їжу або переробити.

Для тривалого зберігання підходять тільки недозрілі овочі, які виросли у відкритому грунті, а не в теплиці. Простіше зберегти зелені помідори або плоди молочної стиглості (апетитного молочно-рожевого кольору), які досягли характерних для свого сорту розмірів. Якщо залишити на овочах плодоніжки, термін зберігання значно збільшиться.

Краще закладати середньопізні та пізні сорти, наприклад:

  • Волгоградський 5/95;
  • Де-Барао;
  • Жанін;
  • жираф;
  • Куматі;
  • Лонг Кіпер;
  • Новорічний;
  • Ріо Гранд;
  • Сан Марцано;
  • Шедевр-1.

Вони здатні лежати аж до лютого-березня. Втім, можна спробувати зберегти помідори улюбленого сорту, тільки необхідно їх правильно підготувати:

  • Зняти з кущів до того моменту, коли нічна температура почне опускатися нижче +5 … + 8 ° С. Якщо не встигнути зі збором врожаю, плоди можуть бути пошкоджені різким похолоданням. Зовні це помітно не буде, але томати не зможуть довго зберігатися.
  • Збирати овочі в денний час, коли ранкова роса вже висохла.
  • Урожай переглянути, отбраковать тріснуті, прим’яті екземпляри, а також плоди з темними плямами на поверхні. Якщо в закладці попадеться помідор з фітофторою, він заразить все сусідні овочі.

Свіжі помідори, призначені для тривалого зберігання, не можна мити. Їх необхідно ретельно протерти з усіх боків тканинною серветкою, змоченою в медичному спирті або чистої горілки без смакових добавок. Це дозволить усунути бактерії і грибки, які викликають гниття плодів.

2
незрілі помідори

Щоб зберегти помідори в свіжому вигляді на довгий час, їх необхідно помістити в темне прохолодне місце. Найкраще — в льох або підвал з вологістю повітря 80% і температурою повітря +5 … + 12 ° С. У квартирі це може бути шафа на лоджії або заскленому балконі, загальний тамбур або інше приміщення з відповідною температурою зберігання.

‘Ятати овочів слід проводити в певному порядку:

  • Підготувати чисті дерев’яні або пластикові ящики з вентиляційними отворами.
  • На дно кожного ящика покласти чистий папір і насипати шар тирси.
  • Зверху викласти ряд плодів, залишаючи між ними невелика відстань, щоб овочі не стикалися один з одним.
  • Перший ряд помідорів накрити папером або пересипати тирсою і зверху викласти другий ряд плодів.
  • Максимально допустима кількість рядів в ящику — 3. В іншому випадку томати на дні скриньки почнуть псуватися.

Щоб зберегти овочі довше, фахівці рекомендують кожен плід загорнути в папір — пакувальну або писальну, на якій немає малюнків і друкарської фарби. Крім того, необхідно щотижня переглядати запаси, щоб вчасно прибрати підгнилі або достигли помідори.

За 10 днів до вживання овочів їх необхідно вийняти з ящиків і покласти в темне місце з температурою повітря +23 … + 25 ° С. За цей час вони встигнуть дозріти і будуть придатні до вживання. Можна дозарівать помідори і в світлому місці, але в темряві вони рівномірніше фарбуються і набувають насичений смак.

Прискорити дозрівання плодів легко, якщо покласти до них 1-2 стиглих помідора або яблука. Завдяки його виділяє ними етилену, зелені плоди дійдуть до потрібної кондиції набагато швидше.

3
стиглі томати

Дозрілі помідори не вийде зберегти до новорічних свят, навіть якщо покласти їх в холодильник. Максимальний термін, протягом якого овочі зможуть лежати без псування — 3-5 днів: кожен плід необхідно обгорнути чистим папером і помістити в відсік для зберігання зелені. Поліетиленові пакети не варто використовувати — вони не пропускають повітря, а через підвищеної вологості помідори швидко зіпсуються.

При температурі +2 … + 4 ° С, характерною для більшості сучасних агрегатів, відбувається розпад цукрів, органічних кислот і інших речовин, які відповідають за характерний помідорний смак і аромат. Тому стиглі плоди краще зберігати іншим способом:

  • Скласти в емальовану або керамічну каструлю і залити рафінованою олією так, щоб верхній ряд овочів був покритий шаром масла не менше 1 см.
  • Зробити спеціальний розчин: в 1 л води розчинити 125 г кухонної солі і 125 мл столового 9% -го оцту. Залити розчином томати, складені в скляний або емальований ємність.

Рослинна олія та оцтово-сольовий розчин зіграють роль консерванту і захистять помідори від псування.

4
Зберігання в банку

Існує ще два способи, за допомогою яких можна продовжити термін зберігання помідорів до 3-5 місяців в домашніх умовах: в банках з гірчицею або спиртом. Для цього будуть потрібні скляні банки об’ємом 1,5-3 літри. Плоди повинні бути незрілими, цілими, без тріщин і ознак хвороби. Кожен помідор необхідно помити і обсушити, щоб не залишилося крапель вологи.

Незалежно від способу, тару потрібно попередньо перевірити на наявність тріщин і відколів, вимити, простерилізувати і висушити. І тільки після цього приступати до закладці томатів:

  1. 1. На дно банки покласти 2 ст. л. гірчичного порошку, зверху покласти стільки шарів помідорів, скільки поміститься, присипаючи кожен новий шар 1 ст. л. сухої гірчиці. Після укладання останнього плода всипати ще 1 ст. л. гірчиці і закатати банку стерильною жерстяної кришкою. В цілому на одну трилітрову банку піде не більше 6-7 столових ложок гірчичного порошку, який не дозволить хвороботворних мікробів і грибків розвиватися всередині ємності і запобіжить гниттю продукту.
  2. 2. Вимиті помідори укласти в банку, що не трамбуючи і не укладаючи щільно. Після заповнення ємності плодами влити в неї 3 ст. л. медичного спирту (96%), закрити капроновою кришкою і повертати в руках так, щоб спирт розтікся по внутрішній поверхні банки і овочів. Потім зняти кришку з банки, опустити в неї змочений в спирті гніт і підпалити. Поки гніт горить, необхідно закатати банку бляшаний кришкою. Якщо все зробити правильно, всередині банки вигорить весь кисень, а через його відсутність патогенні мікроорганізми не зможуть розмножуватися.

Такі нехитрі прийоми дозволять зберегти свіжі помідори аж до новорічних свят. Після закупорювання банки з плодами необхідно перенести в льох або будь-прохолодне місце в квартирі.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector