Як зберігати яблука: в домашніх умовах, в квартирі, в холодильнику

Великий врожай яблук змушує садівників задуматися про спосіб зберігання плодів на тривалий термін. У сирих фруктах знаходиться безліч вітамінів, які губляться при тепловій обробці, тому утримувати їх в свіжому вигляді не тільки практично, але і корисно.

Не всі сорти яблук можуть вилежатися протягом тривалого часу. Наприклад, літні плоди краще з’їдати відразу або пускати на заготовки, їх зберігання можливо тільки в переробленому вигляді, так як вже через 2 тижні вони починають в’янути і гнити.

1
Підготовка до зберігання

Спочатку необхідно визначитися з сортом яблук. Основні групи діляться на наступні види:

  • літні;
  • осінні;
  • зимові.

Найтривалішою збереженням відрізняються останні види. Антонівка та інші пізні сорти, наприклад, Богатир або Переможець, можна тримати свіжими протягом 8-10 місяців, якщо плоди правильно зібрані і укладені. Осінні яблука, такі як Спартак, Жигулівські або Куйбишевський, здатні зберігатися в первозданному вигляді не більше 2-3 місяців. Літні краще з’їдати відразу. Наприклад, Білий налив, Літній смугасте або Мантет НЕ пролежать і 2 тижнів, тому великий урожай таких плодів потрібно максимально швидко обробляти. Спекотного літа їх можна сушити на відкритому повітрі, також вони відмінно підходять для приготування джемів, варення і компотів.

Спосіб збору плодів має важливе значення. Ународжуй необхідно знімати в строго певний для цього період, в іншому випадку терміни зберігання значно скоротяться. Оптимальним часом для збору яблук вважаються 1-3-й день з моменту досягнення необхідного рівня стиглості. Визначити цей період можна за кількістю впали на землю зрілих фруктів. Якщо протягом дня під деревом з’явилося 4-7 яблук — настав час приступати до збору врожаю.

2
Укладання і зберігання

Найважливішим етапом тривалого зберігання є правильне укладання. При цьому процесі не можна допускати помилок, в іншому може бути зіпсований весь урожай. Під час укладання необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Плоди потрібно розміщувати плодоніжками догори, не залишаючи надто довгих відростків, щоб вони не зачіпали і не травмували інші яблука. Обрізку цих частин можна зробити за допомогою садових ножиць або звичайного ножа. Не слід укорочувати відростки руками, так як при такій обробці легко пошкодити плід і вирвати плодоніжки.
  • Укладання потрібно виробляти в підходящі пакети, коробки або ящики, що дозволяють розмістити фрукти в 2-3 шари. При більшій кількості нижні плоди піддадуться зайвому тиску, яке сприяє утворенню вм’ятин і подальшого загнивання. Якщо є можливість, краще проводити укладку в один шар — це дозволить своєчасно виявляти і видаляти зіпсувала екземпляри.
  • Я блоки не повинні стикатися між собою в процесі лежання. При неможливості розкласти плоди окремо один від одного слід обернути кожен фрукт папером або розмістити між ними картонні перегородки.

Досвідчені садівники радять додатково обробити плоди спеціалізованими розчинами, що дозволяють збільшити термін зберігання. В якості таких засобів можна використовувати:

  • настойку з 1 л спирту і 200 г прополісу;
  • хлористий калій;
  • фенольну кислоту;
  • парафін;
  • рідкий віск;
  • гліцерин.

Фрукти слід покрити обраним засобом, а потім ретельно просушити перед основною укладанням.

Для розміщення плодів зазвичай застосовуються ємності великих розмірів:

  • пластикові або дерев’яні ящики;
  • коробки з картону або щільного паперу;
  • кошика або плетені короби.

Основними вимогами до тари є чистота, міцність, відсутність зазубрин та інших елементів, що сприяють пошкодження фруктів. Якщо обрані ємності використовувалися раніше, слід ретельно їх вичистити і просушити, щоб запобігти утворенню цвілі.

2.1
пересипання

Метод укладання пересипанням дозволяє зберегти яблука протягом усього зимового періоду. При використанні цього методу необхідно помістити на дно тари суміш із зони і сухого піску, яка дозволить уникнути утворення конденсату при перепадах температури і вологості. Шар присипки повинен становити не менше 4 см. На нього можна укладати яблука, дотримуючись основні правила. Закривши дно ємності по периметру, слід акуратно засипати плоди піском і золою, а потім виконати ту ж процедуру з наступним шаром.

Суміш іноді замінюють іншими відповідними матеріалами:

  • лушпиння або гречаного лушпинням;
  • шкіркою насіння;
  • торфом;
  • просушеними листям дерев;
  • мохом;
  • стружкою листяних дерев або тирсою.

Не варто замінювати ці матеріали соломою або сіном, так як яблука можуть просочитися неприємним ароматом.

2.2
Розкладання по пакетам

При відсутності підходящої тари допустимо використовувати простий спосіб сортування і укладання по поліетиленовим пакетам. Для цієї мети в них необхідно виконати кілька отворів, які сприяють подальшій вентиляції. У кожен пакет укладають від 3 до 5 кг яблук, зберігаючи розмежування по сортам. Потім їх зав’язують і кладуть в попередньо обране місце на весь термін збереження. Цей спосіб найчастіше застосовують в домашніх умовах, так як не потрібно допоміжних матеріалів і трудомістких приготувань.

Надалі можна перекладати пакети з місця на місце, щоб не спровокувати процеси гниття через перепади температури і вологості.

2.3
В землі

У підготовлене земляне сховище фрукти складають в пакетах або закритих ємностях, що мають вентиляційні отвори. Як і на дно, поверх них потрібно покласти ялинові або ялівцеві гілки, покрити поліетиленом, а потім засипати грунтом.

Щоб додатково підсилити захист від холоду, слід завалити місце зберігання шаром сухого листя або гілок. По периметру земляного складу встановлюють кілька палиць або інших позначають предметів, щоб було простіше визначити його місцезнаходження взимку.

Такий метод зберігання не дуже зручний через необхідність відкопувати і закопувати фрукти, але при відсутності альтернативи незамінний. В таких умовах можна тримати величезну кількість яблук протягом тривалого часу, але потрібно налаштовуватися на кропітку роботу, так як при будь-якому способі укладання необхідно регулярно перебирати плоди і відсортовувати підгнилі екземпляри, щоб вони не спровокували масштабну псування всього врожаю.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector