У сухофруктів, як і у будь-яких продуктів, є термін придатності, після закінчення якого вони стають непридатними до вживання. Оптимальні умови не дозволяють сушеним ягодам і плодам зіпсуватися або запліснявіти.
Щоб сухофрукти зберегли всі корисні властивості і не втратили смак, їх потрібно зберігати правильно. Необхідно знати, яку посуд для цього використовувати, як боротися з вологістю і багато інших правил.
1
Оптимальні умови зберігання
Зберігати сухофрукти в домашніх умовах рекомендується при температурі + 10 … + 17 градусів. Найкраще їх утримувати в прохолодному місці або в шафі, розташованому далеко від нагрівальних приладів (радіаторів опалення, плити, електричного чайника або мікрохвильовій печі). Висока температура зберігання здатна привести до швидкого псування сухофруктів.
Під дією тепла починають активно розмножуватися бактерії і з’являється цвіль. Якщо продукти зберігаються в холодильнику при температурі +4 … + 6 градусів, то в результаті вони сиреют і втрачають свої смакові якості. В таких умовах можна тримати тільки:
- фініки;
- інжир;
- чорнослив.
Важлива умова при зберіганні сухофруктів будинку — вологість повітря. Щоб визначити оптимальні показники, слід знати, скільки вологи міститься в самому продукті. У багатьох сушених плодів — 17-25%, тому їх добре зберігати в квартирі при вологості повітря 70%. Це ідеальні умови для кураги, родзинок і чорносливу. Сухофрукти з меншим
2
вибір ємності
Допомогти зберегти корисні властивості і смак сухофруктів допомагає правильно обрана ємність. Для цих цілей часто використовують герметично закривається посуд. В результаті обмеженого надходження кисню скибочки надовго зберігають свіжість і смак. Слід віддати перевагу керамічним або скляним банкам і дерев’яні бочонки. Кришка повинна бути щільно закритою, щоб всередину не потрапили комахи, патогенні мікроорганізми і волога.
Сушені груші і яблука зберігають в мішечках з натурального матеріалу. Мішечки заздалегідь кип’ятять в солоній воді, що дозволить захистити плоди від комах, просушують і наповнюють висушеними фруктами.
Вміст потрібно періодично переглядати. Якщо будуть виявлені плісняві або гниють фруктові шматочки, їх слід викинути. Час від часу сухофрукти перебирають і перемішують, щоб вони не прилипали один до одного.
3
вибір місця
Зберігати запаси сухофруктів можна в коморі або шафках, головне — в темному і прохолодному місці. Там найкраще тримати добре просушені сушені ягоди і фрукти, щоб вони не зіпсувалися.
Для нетривалого зберігання (3-4 місяці) використовують холодильник. Сушені плоди розфасовують в металеві або скляні ємності або пластикові контейнери і залишають у відділі для фруктів і овочів. При цьому важливо раз на тиждень перевіряти, чи не з’явилися на сухофруктах конденсат і цвіль. Також необхідно забезпечити надходження до них свіжого повітря.
Зберігати сухофрукти в домашніх умовах можна в морозильній камері. Завдяки глибокому заморожуванню збільшується термін зберігання продуктів до 1,5 років. Перед цим сушені ягоди і фрукти бажано розфасувати невеликими порціями, які можна відразу використовувати. Сухофрукти, вийняті з морозилки, розморожують повільно і при кімнатній температурі.
4
терміни
Будинки не рекомендується тримати великий обсяг сушених плодів. Їх максимальна кількість має бути таким, щоб вжити протягом 4 місяців. Плодово-ягідна суміш в герметичних умовах цей термін зберігання витримує.
Термін придатності сухофруктів, що мають високий індекс вологості (інжир, фініки, чорнослив, курага), становить 6 місяців. Сушені плоди з низьким індексом, такі як персик, вишня, родзинки, груша, айва, яблука, зберігаються до року.
5
особливості зберігання
Сухофрукти, що мають низький вміст вологи, зберігаються довго без проблем. А ось щодо соковиті фрукти псуються дуже швидко, тому потрібно дотримуватися певних правил зберігання.
Чорнослив можна зберігати до шести місяців в темному місці при температурі близько +20 градусів. Якщо в приміщенні дуже тепло, то його бажано помістити в морозилку. Тримати сушену сливу потрібно в вакуумі, папері або скляній (пластикової) тарі.
Урюк, курага добре зберігається в тому випадку, якщо добре висушена. Курагу кладуть в полотняний мішок або закриту тару, і поміщають в темне місце. Але якщо абрикоси будуть довго зберігатися в тканини, то вони висихають і покриваються білим нальотом. Термін зберігання кураги можна продовжити заморожуванням до двох років. Плоди перед їжею розморожують при кімнатній температурі.
Ізюм любить повітря, тому його потрібно перебрати і висипати в бавовняний мішечок. Пластикову або скляну тару закривають папером, а не кришкою, і ставлять в сухе і прохолодне місце. Перед вживанням родзинки збризкують водою і прогрівають протягом хвилини в мікрохвильовій печі.
Інжир і фініки погано зберігаються при кімнатній температурі. Для тривалого зберігання сухофрукти поміщають в вакуумний контейнер або скляну банку з кришкою і ставлять ємність на полицю холодильника. Плоди при температурі до +5 градусів не втрачають своїх корисних властивостей і смаку протягом декількох місяців. Їх не можна зберігати в звичайних поліетиленових пакетах.