Кращі ідеї для організації зберігання на кухні

Кухня — місце, де навести порядок найважче в будинку. Там скупчуються сипучі продукти, спеції, велика кількість посуду і техніки. Але в цьому випадку можна знайти оптимальне рішення. Стануть в нагоді всілякі контейнери і ящики, пристосування для підвішування сковорідок і кришок, кутові шафки. Основною ідеєю для відчуття порядку є мінімальна кількість аксесуарів на видних місцях.

1
зберігання посуду

Посуд не завжди вдається розмістити в спеціально відведених для неї шафах. Особливо це стосується об’ємних предметів. Каструлі і сковорідки, страви і вази, супниці і глечики не вміщаються в рамки стандартних кухонних гарнітурів. Але навіть на маленькій кухні можна знайти куточок, який вирішить проблему. У цьому допоможуть:

  • полки;
  • кутова мобільна конструкція;
  • стійка для каструль;
  • кишеньки і поперечини для кришок;
  • багатофункціональна стіна;
  • сітчасті кошики.

Для пристрою невеликих полиць можна задіяти будь-який вільний простір — навіть навколо дверного або віконного отвору. Одночасно з великогабаритної посудом на полицях можна розмістити безліч інших потрібних речей — сувеніри, кулінарні книги, декоративні ємності. Головне вчасно зупинитися, щоб не допустити перевантаженості і захаращеності міні-стелажа. Вузька полку може стати і самостійним елементом кухонного декору, якщо на ній розташуються дорогий кавовий сервіз, оригінальний набір спецій або мініатюрні квіткові композиції.

Якщо в кухонному приміщенні є вільний кут, то компактний, але місткий кутовий ящик або висувна стійка дадуть можливість заховати громіздку посуд. Крім своєї функціональності, різні варіанти дизайну кутового простору надають інтер’єру оригінальність і додають затишок.

Стійка для каструль

У магазинах можна знайти такий предмет кухонного начиння, як спеціальна стійка для сковорідок і каструль (при бажанні її нескладно виготовити самостійно). Своєрідна міні-етажерка встановлюється в будь-який зручний місце і дозволяє розмістити відразу кілька об’ємних предметів на одному квадратному півметра. Ще один варіант зберігання сковорідок — це підвішування на гачки, закріплені під поверхнею кухонного столу.

Зберігання кришок від каструль можна організувати в декількох варіаціях. Це можуть бути металеві полки -кармашкі або спеціальні перекладини як на дверцятах шаф, так і прямо на стінах.

Етажерка для кришок

Кухонні стіни можуть вмістити набагато більше, ніж здається, навіть при відсутності полиць. Використовувати вертикальне простір по максимуму допоможе перфорована настінна панель. Ця нескладна відкрита конструкція здатна вмістити безліч найрізноманітніших предметів: сковороди, коновки, каструлі з ручками, друшляки, ополоники — все, що здатне висіти.

Також читайте:  Термін придатності шампанського у відкритому і закритому вигляді, умови зберігання в пляшці

Перфорована настінна панель

Збільшити місткість стін допоможуть підвісні конструкції, наприклад, рейлінги з різноманітними гачками, підвісами і ємностями, магнітні планки, де компактно і доступно розмістяться ножі, і навіть звичайні тремпелів для одягу, на яких можна закріпити рулони фольги, пергаменту для випічки або паперових рушників.

сітчасті кошики

Посуд подрібніше, на зразок чашок, і інші дрібні предмети вмістяться в металевих сітчастих корзинах. Такі корзини можуть бути висувними і розміщуватися всередині кухонних шаф (для миючих засобів або рідин на кшталт оцту), а можуть бути підвісними, для зберігання овочів і фруктів. Підвісити прості металеві конструкції з гачками або планками можна до полиці, а можна і до стелі, розмістивши прямо над столом. Так чашки, склянки і келихи не займуть багато місця, будуть завжди під рукою, а в інтер’єрі кухні з’явиться додаткова родзинка. Під кухонною мийкою можна поставити відро для сміття.

2
Зберігання сипучих продуктів

Правильна організація процесу заощадить не тільки місце на кухні, але і час на прибирання. На допомогу прийдуть:

  • контейнери;
  • банки;
  • прищіпки;
  • ярлики;
  • навісні і складні полки.

Наявність потрібної кількості контейнерів — перший крок до компактного зберігання круп і їх захисту від комах і цвілі. Розмір і форма мають значення: квадратні або прямокутні займають менше місця, ніж круглі. Висота ємності повинна бути максимально наближена до висоти полки, обсяг вибирається виходячи з часу витрачання продукту: чим швидше з’їдається, тим більше потрібно.

Можна придумати оригінальні ідеї для зберігання спецій. Наприклад, в пробірках

Оптимізувати час пошуку контейнера з потрібним продуктом допоможуть ярлики з назвами вмісту.

Те, що зберігається в упаковках, що не буде висипатися, якщо скріпити краю пакета звичайної прищіпкою. Це стосується печива, горіхів і т. Д.

Зберігати сипучі продукти найкраще в шафі, де вони захищені від світла і вологи. Для підвищення місткості полку можна розділити навпіл за допомогою складної конструкції, яка вставляється всередину шафи. Додаткове місце забезпечать навісні полки, які закріплюються на внутрішніх сторонах дверцят шаф. До них також можна прикріпити зсередини вертикальний накопичувач, створивши додаткові місця для вузьких довгих коробок, наприклад, з макаронами.

Також читайте:  Як правильно зберігати сушені гриби в домашніх умовах, в квартирі

3
Розміщення спецій

Баночки зі спеціями зазвичай мініатюрні і легкі, їх нескладно закріпити на магнітних панелях або просто на магнітах, закріплених на стіні, стінці холодильника або шафи. Якщо ємність все ж велика, є сенс відсипати потрібну на найближчий час кількість прянощі в маленький флакон або контейнер (наприклад, від драже «Тік-так»). В цьому випадку флакончики теж необхідно підписувати.

Вузька довга поличка для спецій може виглядати дуже ефектно (не кажучи вже про те, наскільки це зручно). Її можна закріпити під навісною шафою, а можна на стіні або стінці кухонних меблів.

4
Оптимізація простору кухні своїми руками

Незайвою буде систематизація зберігання кулінарних рецептів, якщо вони знаходяться по всій території кухні. Каталог в алфавітному порядку у вигляді технологічних карт з описом процесу приготування страв — оптимальний варіант. Багато що для цього можна зробити своїми руками, без залучення професіоналів.

Для кухонних дрібниць можна виготовити магнітні полички і кошики, закріпивши їх за допомогою суперклею. І навіть без магнітів лотки і кошики допоможуть упорядкувати зберігання дрібних предметів і полегшити прибирання. Обробні дошки можна зберігати в кошиках побільше або закріпити лоток для них на внутрішніх дверцях шафи.

Поділ простору всередині ящиків

Максимальну користь необхідно витягти з висувних ящиків в нижній частині шафи або столу-тумби. Ці конструкції хоча і місткі, але незручні для зберігання. Впорядкувати вміст можна, розділивши простір ящика внутрішніми перегородками.

Це лише найпростіші ідеї оптимізації кухонного простору власними зусиллями. Якщо підключити до процесу професіоналів, то функціональність кухні можна підвищити в кілька разів. Мобільні і висувні стелажі різного розміру і призначення, модульні системи, що поєднують в собі відразу кілька функцій — все це може бути заховано за ними звичайного на вигляд шафи. Так можна повністю задіяти кожну ділянку приміщення, навіть самий незручний і непрактичний.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector