Крім білокачанної, в домашній кулінарії використовують багато інших видів капусти: кольрабі, цвітну, броколі, брюссельську, савойську. Будь-яка з них може довго зберігатися, що дозволяє ласувати смачними і корисними овочами не тільки в сезон їх дозрівання, але і взимку. Щоб зберегти качани з осені до пізньої весни, використовують спеціальні прийоми. Знання технології зберігання капусти дозволяє зберегти овочі в цілості й зберегти в них вітаміни, білки та інші цінні речовини.
1
Зберігання білокачанної капусти
У кочанной капусті міститься багато вологи, тому вона дуже примхлива в зберіганні. Через соковитості качани схильні до загнивання, можуть запліснявіти або засохнути. Однак багато садівників всю зиму їдять власну капусту, закладену власноруч на зберігання в льоху і підвали, тому що знають, як правильно зберігати качани.
Перше вимоги до зберігання капусти — вибір відповідного сорту. Чи не кожен з них придатний для зберігання. У овочесховища закладають капусту тільки середніх і пізніх сортів. Є спеціальні види, пристосовані для зберігання, — Амагер і деякі голландські гібриди: Марафон, Люнікс, Бартоло. З вітчизняних сортів для зберігання рекомендуються Монарх, Колобок, Ювілейна, Крюмон. Види, призначені для тривалого зберігання, мають дуже щільний і тугий качан. Через це вони важать більше, ніж можна було б очікувати, дивлячись на їх невеликий розмір. Щільність дозволяє качанів повніше зберігати вологу і не всихати протягом багатьох місяців. Середні та пізні сорти прибирають з полів в жовтні і відразу ж закладають на зберігання. Пухкі качани бракують, так як у них невисока лежкість.
Білокачанну капусту містять взимку при температурі 0 + 5 градусів. Ідеальний режим зберігання 0- + 2 градуси — саме такий підтримується в промислових овочесховищах. Іноді в погано утеплених приватних льохах температура опускається нижче допустимого рівня. При температурі від 0 до -4 градусів капустяне листя замерзають. Однак білокачанна капуста — єдиний овоч, здатний після заморозки повністю відновитися. Проморожені листя, відтанув, знову стають пружними і набувають колишній колір і смак.
Після замерзання і відстоювання капусту можна продовжувати зберігати. Її потрібно якнайшвидше переробити або з’їсти.
Другий після температури найважливіший параметр зберігання овочів — вологість повітря. У сухих приміщеннях качани швидко випаровують вологу і їх якість знижується. У промислових сховищах капусту зберігають при високій вологості атмосфери — 90-98%. Якщо підтримувати оптимальні показники температури і вологості повітря, пізня білокачанна капуста зберігається 4 місяці, а особливо лежкие сорти — до 8 місяців.
2
Зберігання брюссельської капусти
На зберігання закладають лежкие сорти брюссельської капусти: Мачуги, Руднеф. Овоч зберігають при температурі від -2 до +2,5 градусів, склавши зрізані кочанчики в ящики або лотки. Можна викопати рослини і посадити їх в ящик з вологим піском. Прикопати капуста довго зберігається при температурі + 3- + 5 градусів. Ідеальна вологість при зберіганні брюссельської капусти — 90%. У цих умовах зрізані або викопані з коренем рослини зберігаються до 5 місяців, кочанчики — до 2 місяців. У домашніх умовах головки капусти зберігають в пакеті або скляній банці під капроновою кришкою в холодильнику до 1 місяця.
3
Зберігання цвітної капусти та брокколі
Оптимальна температура для зберігання цвітної капусти та брокколі — 0 градусів. Головки складають в дрібну сітчасту тару. Підійдуть тільки добре сформовані суцвіття. Їх потрібно зрізати разом з розеткою зеленого листя, які захистять головки від ушкодження, в’янення і послужать для них джерелом поживних речовин. Овочі розміщують в погребі в підвішеному стані — так само, як білокачанну капусту.
Другий спосіб запастися на зиму свіжими головками називається пристановки. Для його здійснення рослини викопують з великою грудкою землі, поміщають в ящики і опускають в погріб. Температура в ньому повинна знаходитися в межах від 0 до +4 градусів, вологість — 90-95%. При гарній вентиляції головки зберігаються до весни. Якщо немає льоху або підвалу, нерозібрані на суцвіття головки зберігають в квартирі, в нульовій камері холодильника, обернувши в харчовій целофан. Термін зберігання — до місяця.
Якщо льох тісний і в ньому не можна підвісити або прикопати рослини, головки зрізають, залишаючи на них кілька листів, і розкладають в фанерні або пластикові ящики. Тару закривають зверху плівкою і ставлять штабелями на дно льоху. У такому вигляді продукція зберігається до 2 місяців.
4
зберігання кольрабі
На зберігання закладають лежкие сорти пізньостиглої дозрівання. Підійдуть Деликатесная блакитна, Гігант, Віолетта. Сині сорти зберігаються краще білих.
З рослин видаляють листя (коріння залишають), складають у ящики і кошики і складають штабелями в погребі. Температура зберігання повинна бути близько 0 градусів. В таких умовах стеблоплоди зберігаються до 5 місяців. Якщо їх прямо в ящиках присипати піском, продукція збереже хорошу якість до 8 місяців. Будинки в холодильнику кольрабі може зберігатися до 1 місяця.