Як правильно сушити гарбузове насіння в домашніх умовах: в духовці, мікрохвильовій печі, електросушарці

У домашніх умовах сушити гарбузове насіння можна різними способами: на відкритому повітрі, в духовій шафі, в мікрохвильовці або електросушарці. Від обраного методу буде залежати і час сушки: від 20 хвилин до декількох днів. Кожен із способів має свої нюанси, які обов’язково потрібно враховувати, щоб максимально зберегти корисні властивості насіння гарбуза.

Щоб цінний продукт не зіпсувався, його потрібно правильно зберігати. Висушені гарбузове насіння потрібно скласти в бавовняний мішок і затягнути шнурком. В якості тари для зберігання можна використовувати скляну банку або пластиковий харчовий контейнер. Готовий продукт слід зберігати в сухому приміщенні при температурі 18-24 ° С. При таких умовах насіння гарбуза зможуть пролежати без втрат протягом року.

1
Підготовчий етап

Перед початком роботи насіння потрібно витягти з гарбуза:

  1. 1. Розрізати стиглий плід навпіл за допомогою острозаточенного ножа.
  2. 2. Столовою ложкою витягти насіння разом з пухкої, волокнистої м’якоттю.
  3. 3. Відокремити зерна від м’якоті. Саму м’якоть необов’язково викидати — її можна використовувати для приготування овочевих рагу, супів, запіканок, оладок і інших страв.
  4. 4. Скласти гарбузове насіння в друшляк і промити проточною водою.
  5. 5. Розсипати продукт на широке паперове або тканинне рушник і добре промокнути, щоб видалити зайву вологу.

Промиті і обсушені насіння можна сушити обраним способом.

Якщо потрібно зберегти цілісність гарбуза, насіння можна витягти і таким способом

2
природний спосіб

Даний метод найпростіший. Головний критерій — наявність вільного простору, яке буде зайнято насінням протягом декількох днів.

Технологія природного сушіння:

  1. 1. Металевий лист, пластиковий піднос або плоске керамічне блюдо застелити пергаментним папером. Дерев’яні дошки та інші поверхні з необробленої деревини краще не використовувати, так як цей матеріал більш гігроскопічний.
  2. 2. Розкласти насіння в один шар.
  3. 3. Накрити марлею, щоб на продукт не сідала пил або комахи.
  4. 4. Помістити гарбузове насіння в сухе тепле місце, наприклад, під прямі промені сонця у дворі, на провітрюваних балкон або лоджію, на працюючу батарею або поруч з нею.
  5. 5. Залишити продукт до повного висихання, в залежності від умов на це може піти від 1 до 15 днів.
  6. 6. Періодично перевертати насіння на іншу сторону, щоб вони просихає рівномірно.
Також читайте:  Скільки зберігається м'ясо і риба в морозилці, холодильнику: термін придатності продуктів

Готовність висушених насіння перевірити дуже легко: якщо при натисканні на ребра оболонки насіння легко розколюються навпіл, значить, вони готові. Але якщо зерна расщелківаются насилу, термін сушки потрібно продовжити. Коли продукт сушиться на відкритому повітрі, необхідно стежити за погодою і при наближенні дощу занести деко або піднос в будинок, інакше всі праці пропадуть дарма.

3
Духовка

Сушіння насіння гарбуза в духовці займе всього кілька годин, тому такий спосіб більше підійде для господинь, що не надто вільним простором і не бажають довго чекати.

Підготовлені насіння потрібно розкласти на деко, попередньо застелений папером для випічки, і поставити на середній рівень в розігрітий до 60-80 ° С духовку. Дверцята духовки потрібно тримати злегка прочинених, щоб випаровується волога могла виходити назовні і не затримувала процес сушіння.

На весь цикл висушування гарбузового насіння може піти від 1 до декількох годин. Щоб продукт не підгорів, його потрібно перемішувати кожні півгодини.

Для особливо нетерплячих існує експрес-метод висушування насіння в духовці, при якому весь процес займає не більше 20-30 хвилин. При цьому вона повинна бути нагріта до 180 ° С, а щоб насіння не підгоріли, їх потрібно помішувати кожні 5-7 хвилин.

Коли оболонка насіння почне легко розтріскуватися, їх потрібно вийняти з духовки, висипати на холодний деко або плоске блюдо і дати охолонути природним способом. Якщо залишити їх на розпеченому духовій аркуші, можна отримати горілий, даремний продукт.

4
мікрохвильовка

Ще більш швидкий спосіб сушіння гарбузових зерен — в мікрохвильовці:

  1. 1. На скляну тарілку, що обертається висипати насіння і розподілити їх по всій поверхні тонким шаром.
  2. 2. Встановити нагрів на максимальну потужність і задати час 3 хвилини.
  3. 3. Кожну хвилину відкривати дверцята мікрохвильовки і перемішувати насіння.
  4. 4. Коли піч сповістить про закінчення циклу, насіння ще раз перешкодити і залишити всередині приладу, щоб вони змогли дійти до потрібного стану.
Також читайте:  Як правильно зберігати яйця, чи можна їх мити перед зберіганням в холодильнику

У такого способу є істотний недолік: велику партію зерен можна висушити за один робочий цикл, тому доведеться робити кілька закладок.

5
електросушарка

Володарі електросушарок можуть використовувати прилад для сушки гарбузового насіння. Підготовлені зерна потрібно розкласти в один шар на піддонах, встановити їх всередину агрегату і включити режим з нагріванням 60-70 ° С.

Піддони необхідно періодично переставляти, міняючи місцями верхні і нижні. Якщо цього не робити, зерна на нижньому ярусі згорять, а на верхньому залишаться сирими.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector