Як правильно зберігати горіхи в домашніх умовах: волоські, кедрові, фундук, очищені, в шкаралупі

Горіхи — натуральний висококалорійний продукт, в якому містяться різноманітні вітаміни, необхідні для людини мікроелементи і білки. Але найбільше в горіхах рослинних масел. Продукцію, насичену жирами, важко зберегти — на повітрі вона прогоркает, тобто масла окислюються і розкладаються, чому смак змінюється в гіршу сторону. Щоб зберегти поживну цінність і корисні властивості горіхів, потрібно вміти правильно їх зберігати.

1
Грецькі горіхи

Волоські горіхи можна зберігати очищеними і в шкаралупі. Вони надають загальнозміцнюючу і антипаразитарні дію на людський організм.

Одне із завдань зберігання горіхів полягає в збереженні корисних речовин, що містяться у волоських горіхах. Продукт — чемпіон за змістом корисної Омега-3 кислоти. У 100 грамах очищених плодів міститься 10 г Омега-3.

2
Ядра абрикосів або персиків

В кісточках абрикосів і персиків міститься близько 20% білка. Незважаючи на високу живильну цінність, в день можна з’їдати не більше 50 г ядерець (10-12 штук), так як в продукті міститься гірку речовину амигдалин. Чим ядро ​​солодше, тим менше в ньому амигдалина.

3
Фундук і ліщина

Обидва цих горіха — джерело корисних речовин. Вони відрізняються розмірами. Фундук — «облагороджена» ліщина, він більший і урожайний. 200-300 г ядер фундука в добу повністю забезпечують дорослої людини білком. Як в будь-яких горіхах, в фундуку багато жиру. при зберіганні

4
кешью

Горіх кеш’ю неможливо зберегти в теплі. При високих температурах продукт змінює смакові властивості — стає гірким і маслянистим. Щоб зберегти ядра кеш’ю, потрібно захистити їх від світла, тепла і продуктів з яскраво вираженим запахом. На зберігання закладають ядра без найменших ознак псування. Їх зсипають в будь-контейнери з кришкою і ставлять в холодильник.

Вологі горіхи не можна закладати на зберігання, їх потрібно спочатку прогріти на деку. Кешью сушать в духовці при температурі +50 градусів не більше 20 хвилин. Продукт в упаковці можна зберігати до кінця терміну, зазначеного виробником. Горіхи можуть перебувати у розкритій упаковці не більше тижня.

5
кедрові

В ядрах кедрових горіхів міститься рекордна кількість рослинного масла, білків, амінокислот і вітамінів. Щоб зберегти це багатство, доведеться постаратися, так як продукт не володіє гарною лежкістю. Дуже мало зберігаються кедрові горіхи, очищені від своєї захисної оболонки, — шкаралупи. У них швидко починають розкладатися масла, і делікатесний продукт перетворюється на отруту. У теплому вологому місці, на сонячних променях і при перепадах температур горіхи приходять в непридатність протягом декількох діб. Продовжити термін зберігання допомагають холод і вакуумна упаковка. Якщо купуються в магазині очищені горіхи, розфасовані в вакуумну або будь-яку іншу упаковку, потрібно звертати увагу на термін придатності, тому що така продукція швидко псується.

Оптимальний спосіб зберігання кедрових горішків будинку — звичайний побутовий холодильник. Їх складають ближче до задньої стінки, де температура найбільш стабільна. Продукт зберігають в тарі, здатної захистити від світла і повітря. Це можуть бути непрозорі пластикові контейнери або глиняні закриваються ємності. У такому вигляді горіхи в шкаралупі прилягають до півроку, очищені — до 3 місяців. Якщо використовувати морозильну камеру, ядра в шкаралупі збережуться 1 рік, очищені — півроку.

6
арахіс

Ботанічно арахіс — НЕ горіх, а представник сімейства бобових, але в кулінарії його ядра використовуються аналогічно горіхів. Підготовка арахісу до зберігання має свої особливості, так як його плоди формуються в товщі землі. Арахіс потрібно викопати і очистити від залишків грунту, на яких містяться плісняві мікроорганізми. Відразу після викопування плоди арахісу промивають і просушують. Зробити це потрібно якомога швидше.

Якщо затягнути з миттям і сушінням, шкірка арахісу швидко запліснявіє і ядра прийдуть в непридатність.

Просушений арахіс зберігають до року в ємності із закритою кришкою або в тканинних мішечках, не очищаючи від шкірки. Очищений арахіс зберігається набагато менше. Продукція в закритих пластикових ємностях і поліетиленовій плівці придбає неприємний запах. Зерна в непрожареної вигляді здатні пролежати в темному прохолодному місці або холодильнику до 9 місяців. Обсмажені зерна не підлягають зберіганню, їх потрібно з’їсти якомога швидше.

7
мигдаль

Мигдаль, так само, як абрикосові та персикові кісточки, не є горіхом. Легше зберігати очищений мигдаль. Щоб продукція пролежала максимальний час (3-4 місяці), вона повинна бути ретельно висушена. На зернах повинна зберегтися темна оболонка. На зберігання відкладають найщільніші і великі кісточки. Горіхи зберігаються в холодильнику або холодному місці протягом трьох-чотирьох місяців. У морозильнику мигдаль без шкірки пролежить один рік.

Горіхи — примхливий продукт. У домашніх умовах зберегти їх непросто, але постаратися варто, так як вони смачні, поживні і корисні. Будь-яким горіхів і кісточках для зберігання потрібні сухість, прохолода і темрява. Знаючи ці принципи, можна зберегти продукцію і довго ласувати смачними ядрами.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector