Як правильно зберігати раків в домашніх умовах на довгий час, чи можна їх заморожувати

Рак — це смачний і корисний річковий делікатес, багатий фосфором, вітамінами, мікроелементами і органічним йодом. Щоб повною мірою насолодитися вишуканим смаком і зберегти корисні властивості продукту, потрібно дотримуватися основних правил його зберігання. Недотримання певного температурного режиму і умов тягнуть за собою швидку псування делікатесу. Вживання в їжу зіпсованих раків призводить до важкого отруєння. Уникнути негативних наслідків і надовго зберегти унікальні властивості продукту допоможуть основні правила зберігання і транспортування річкових безхребетних.

1
особливості транспортування

Про безпеку продукту потрібно подумати на самому початковому етапі: безпосередньо після вилову або після покупки. При неправильному транспортуванні раки можуть зіпсуватися в лічені години, так і не доїхавши до місця призначення. Запобігти псуванню річкового делікатесу і продовжити термін зберігання допоможуть наступні правила:

  • При покупці раків в магазині, на ринку або в супермаркеті для транспортування можна використовувати великий поліетиленовий пакет, наповнений водою. Альтернативною тарою може стати мокрий мішок, але за умови, що дорога додому не займе більше 2 годин.
  • Вирушаючи на риболовлю, рекомендується заздалегідь взяти в дорогу великий ящик з дерева, пластику або картону з отворами для вільної циркуляції повітря. Як варіант можна використовувати глибоку плетений кошик, якщо під рукою не виявилося нормального тари. Після вилову раків потрібно укласти в один нещільний ряд на дно контейнера, попередньо простелена вологий мох, водорості або траву. Зверху річкових мешканців слід накрити мокрою тканиною, простелити ще один шар з вологих водоростей і накрити контейнер брезентом так, щоб на нього не потрапляли сонячні промені. У такому вигляді живі раки зберігаються до 4 годин.
  • Якщо продукт призначений для продажу, рекомендується придбати спеціальний контейнер з пінополістиролу. Його можна придбати в спеціалізованих магазинах для риболовлі та полювання. Перебуваючи в подібній тарі з льодом, раки не псуються протягом 12 годин, що дозволяє здійснювати перевезення на далекі відстані.

    Термоконтейнер з пінополістиролу для транспортування раків

Зберігати виловлених раків на рибалці можна в такий спосіб: помістити їх в контейнер з отворами і занурити тару наполовину в воду.

2
Зберігання живих раків в домашніх умовах

Після транспортування по приїзду в пункт призначення необхідно ретельно перебрати раків і викинути мертвих. Визначити неживих особин можна за наступним ознакою: шийка у них пряма, а не вигнута, як у активних родичів. Якщо є сумніви з приводу того чи іншого примірника, краще відразу його викинути. Якщо мертвий рак попаде в каструлю з живими, весь вміст доведеться викинути, щоб уникнути серйозного отруєння.

Правильно зберігати свіжих раків в домашніх умовах за допомогою таких дій:

  • в воді — до 5 діб;
  • у вологому середовищі — до 2 діб;
  • в холодильнику — до 4 діб.

3
Як зберегти смак готового блюда?

Варених раків бажано вживати в їжу відразу після приготування. Свіжозвареним вони набагато корисніше і смачніше. Якщо з якихось причин готову страву потрібно зберегти на певний період, можна розглянути 2 способи: заморозити м’ясо на 1-3 місяці або залишити раків в бульйоні на 5 днів.

3.1
бульйон

Варити вишуканий делікатес потрібно тільки в емальованих або керамічних ємностях. Алюмінієві каструлі категорично не підходять, оскільки в них продукт псується набагато швидше і після варіння втрачає свої корисні властивості. Виною всьому — велика

4
Корисні поради

Для того щоб отримати максимум користі і насолоди від вишуканого делікатесу, рекомендується ознайомитися з правилами вибору раків і особливостями їх приготування:

  • Найбільш корисними і смачними є найбільш активні дорослі особини. При виборі потрібно віддавати перевагу тим екземплярам, ​​у яких шийка найбільше притиснута до тулуба.
  • Якщо раки купуються вже приготованими, потрібно уважно оглянути кожну особину, щоб не купити ту, яка варилася вже мертвою. Про непридатному в їжу екземплярі свідчить пряма шийка і хвіст. Вибирати потрібно тих, у кого шийка вигнута.
  • Щоб ласощі було соковитим і смачним, раків потрібно на півгодини покласти в молоко, промити під проточною водою, а вже потім варити.
  • Для більшої соковитості варених раків перед подачею на стіл рекомендується рясно полити бульйоном, в якому вони готувалися.

Основні правила зберігання допоможуть надовго зберегти корисні властивості і смакові якості продукту, а також убезпечити себе від негативних наслідків у вигляді отруєння.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector