Як зберігати Чурчхела в домашніх умовах і в дорозі

Чурчхела є продуктом, що одержуються з суміші виноградного соку і горіхів. Вона витримує тривале зберігання і перевезення тільки при виконанні певних умов. Якщо виріб виготовлений з якісних компонентів, то воно здатне не псуватися протягом декількох місяців. Ласощі, яке купують в Грузії туристи, має менші терміни зберігання, але вони достатні для безпечного транспортування та споживання солодощі.

1
Як готують Чурчхела?

Справжня чурчхела готується в кавказьких регіонах Росії, Грузії, Вірменії, Азербайджані.

Рецепт ласощі, довга і грунтовна технологія приготування розраховані саме на максимально можливе зберігання при дотриманні умов.

Чурчхела можна приготувати з мигдалю, фундука, волоських горіхів, виноградного або гранатового соку, який отримують зі свіжих ягід. Він довгий час виварюється до отримання густої маси (пеламуши), потім до нього додається кукурудзяна або пшеничне борошно для додаткового загустіння. В отриману суміш занурюють нанизані на бавовняну нитку горіхи; це дія виконується кілька разів до отримання потрібної товщини. У проміжках між зануреннями кожен виріб сушать приблизно 15 хвилин.

Готові солодощі підвішують на гачках або мотузці. Потім потрібно почекати 4-5 днів, щоб зовнішній шар вироби зміцнився. Після цього продукт готовий до вживання.

2
Зберігання ласощі в домашніх умовах

Якщо вживання чурчхели переноситься на невизначений час, вдома її доведеться зберігати в холодильнику або льосі, обернувши в папір. Спочатку ласощі підсушують, розклавши їх на столі в кімнаті. Цей процес триває від 6 до 8 діб. Необхідно стежити, щоб комахи не дісталися до ласощів. Для цього рекомендується накрити їх марлею. Цей захід запобіжить розмноження на їх поверхні різних мікробів і бактерій.

Саморобну солодкість в домашніх умовах можна протримати від місяця до 45 діб. Після цього почне псується борошняна кірка і з’явиться цвіль. Щоб цього не сталося, необхідно перевіряти вироби щотижня, а потім знову запаковувати їх у захисний шар.

Правильно зберігати продукт, виготовлений за всіма стандартами, вдасться, якщо загорнути кожну Чурчхела в тонку тканину, а потім підвісити в сухому і прохолодному погребі. В таких умовах виріб придатне протягом 30-60 діб, поки не стане сохнути.

Ніколи не кладіть продукт в надмірно холодну, вологе і темне місце. Борошно і виноградний сік стануть швидко тверднути: після цього споживач не зможе розкусити таку «паличку» без шкоди для своїх зубів.

Перевозять ласощі в паперових пакетах, які пропускають повітря, або мішечках з тканини з такими ж властивостями. При цьому солодкість не рекомендується мочити — це призводить до утворення цвілі.

Якщо ласощі виготовлено самостійно, то при дотриманні всіх умов чурчхели можна зберігати без істотної втрати якості від 1 до 2 місяців.

3
Як зберегти продукт при транспортуванні

Чурчхела рекомендується перевозити з дотриманням наступних правил:

  • Помістити в переносний холодильник. При укладанні чурчхели в герметичну скляну, керамічну тару або в закритий паперовий пакет вироби зберігаються близько 40-60 днів.
  • Для тривалого транспортування свіжого продукту його готують, добре просушити. Після цього ласощі обертають в сухе полотно або поміщають в посуд з глини, потім вже її можна брати в дорогу. При дотриманні цих умов з солодкістю нічого не станеться протягом 1 місяця.
  • Перевозити в тарі, температура всередині якої не перевищує 20-22 ° C. Тоді чурчхела може перенести «подорож» на великі відстані.

Ніколи не кладіть чурчхели в поліетиленові пакети, позбавляючи їх вентиляції. Тоді на плівці з’явиться конденсат, який передує розвитку цвілеві грибки.

При перевезенні продукту рекомендується не тримати Чурчхела на сонці, інакше вона швидко стане твердою і непридатною до вживання. Деякі туристи, охочі привезти з кавказьких країн такий сувенір, сприскують занадто сухі «палички» водою, але цього робити не можна. В іншому випадку на поверхні виробу швидко (за 1-2 дні) розвинеться цвіль і розмножаться хвороботворні мікроби.

Продукт вважається зіпсованим в наступних випадках:

  • на кірці помітні сліди цвілі;
  • поверхню виробу волога;
  • виріб розвалюється на частини.

При появі цих ознак вживання солодощів строго заборонено, так як може викликати сильне отруєння.

Ссылка на основную публикацию