Як правильно зберігати відкрите вино: терміни придатності

Вино є вишуканим і делікатним напоєм, який розкриває свої унікальні смакові якості тільки при дбайливому і правильному зверненні. Якщо в закритій пляшці алкоголь може зберігатися роками і навіть десятиліттями, то після її відкупорювання приходить в непридатність протягом декількох днів, а в окремих випадках — і годин. Виною всьому — взаємодія з киснем і початок стрімкого процесу окислення. Виноградний напій за короткий проміжок часу перетворюється в оцет і стає непридатним для вживання. Зіпсовані вино здатне привести до інтоксикації і харчового отруєння, тому нехтувати правилами і умовами зберігання не варто, щоб не нашкодити здоров’ю.

1
Терміни придатності різних сортів вин

Термін придатності алкогольного напою безпосередньо залежить від його сорту. У закритій пляшці біле вино можна зберігати 2-3 роки, червоне — до 10 років, елітні сорти з французьких провінцій Божоле — до 100 років. Звичайно, мова йде про натуральні виноградні вина з природним процесом бродіння, а не про порошкових концентратах. Оптимальна температура повинна становити + 10-16 градусів, вологість — 65-80%. Тара повинна обов’язково перебувати в стійкому горизонтальному положенні, щоб пробка не пересихала.

У відкритого вина термін придатності значно менше. Чим вище відсоток вмісту цукру і спирту, тим довше продукт придатний до вживання. Наведена нижче таблиця допоможе розібратися в термінах зберігання різних сортів у відкритій пляшці.

сорт вина Термін зберігання Особливості
ігристе1-3 дняШвидко втрачає смакові якості через вихід вуглекислого газу. Відкриту пляшку без пробки можна зберігати до 5 годин. Важливу роль відіграє технологія приготування. Шампанське або кава, виготовлені за класичною рецептурою, допустимо тримати в холодильнику до 3 діб, просекко — не більше 24 годин
Біле, рожеве3-5 днівЧерез легкої текстури і низький вміст спирту напій через добу стає більш кислим, особливо це стосується «Віонье» і «Шардоне». При цьому сорту «Рислінг», «Піно гріджіо», «Совіньон блан» через пару днів зберігання стають тільки смачніше
червоне3-5 днівУ сомельє є поняття «ність». Злегка в’язкий і тягучий напій вважається повнотілою, оскільки в ньому міститься більше цукру і спирту. При взаємодії з киснем воно наповнюється новими ароматами, за рахунок чого поліпшується смак. Його можна тримати в холодильнику до 5 діб. Легкотелое вино краще випити протягом 3 днів після розтину
кріплене28 днівЧерез високий вміст виноградного спирту сорту «Херес», «Мадера», «Марсала», «Порто» можна тримати в темному прохолодному місці до місяця. Пляшку потрібно обов’язково щільно закупорити пробкою, щоб уникнути проникнення повітря

І червоне, і біле вино в упаковці Bag-in-a-box, що складається з короба і пакета з краном, може зберігатися до 30 днів. Весь секрет полягає в спеціальній тарі, яка не дозволяє кисню проникати всередину.

Домашнє вино може зберігатися довго при створенні необхідних умов. Всі вони аналогічні зберігання заводського напою в закритих пляшках. Якщо планується вжити алкоголь протягом 1-2 тижнів, то його можна перемістити в холодильник. Температура в камері не повинна бути мінусовій, інакше продукт зіпсується. У холодну пору року напій рекомендується перенести на балкон. Бажано використовувати скляну пляшку з темного скла з натуральної корковою пробкою.

2
способи зберігання

Зберігати відкрите вино потрібно в холодильнику, оскільки саме так можна створити оптимальні умови для того, щоб напій не зіпсувався. До сприятливих факторів належать:

  • низька температура;
  • відсутність світла і неможливість проникнення сонячних променів;
  • мінімальний доступ кисню.

Продовжити термін придатності допоможуть:

  • спеціальні пристосування;
  • менша за обсягом тара;
  • заморожування напою.

Рекомендуємо

Як довго можна зберігати суп в холодильнику і морозилці: термін придатності перших страв

2.1
переливання

Самий бюджетний спосіб зберегти вишукані смакові якості вина-це перелити його в меншу за обсягом ємність. Бажано максимально наповнити її доверху і щільно закрити пробкою. Найбільш відповідною тарою є скляна пляшка з темного скла.

Настійно не рекомендується переливати домашнє вино в пластикові ємності, оскільки напій може увібрати їдкі хімікати, що вплине на його смакові якості і на аромат. До того ж, пластик пропускає кисень, що призводить до швидкого окислення вина. Якщо немає підходящої скляної тари, то можна взяти пластикову з маркуванням «PETE» або «HDPE», зазначеної на дні пляшки. В такому випадку продукт дозволяється зберігати до 3 місяців при температурі 5-15 градусів.

У такій тарі можна зберігати легкотелие вина, але для кріплених напоїв з фортецею вище 18-20% такий варіант не підійде, оскільки хімікати неодмінно вступлять в реакцію з алкоголем, що негативно відіб’ється на якості вина.

Переливання не підходить для ігристих вин, оскільки при переміщенні напою в меншу тару пропадає вуглекислий газ.

Пластикові пляшки з такими маркуванням підходять для зберігання вина

Рекомендуємо

Як правильно зберігати сухофрукти в домашніх умовах — температура, вологість, терміни

2.2
Вакуумна пробка

зображення 2

Електронна вакуумна пробка для вина з LCD-екраном, контролем повітря і індикатором температури

Принцип такого пристрою полягає в тому, що з пляшки викачується все повітря. Таким чином створюється середовище, подібна до тієї, яка була до відкриття тари. Неможливість проникнення кисню дозволяє збільшити термін придатності виноградного напою до 10 днів, оскільки виключається процес окислення. У набір зазвичай входить насос з нержавіючої сталі і герметична пробка, яка щільно прилягає до шийки. Якщо повітря повністю викачано з ємності, то чути характерний клацай звук.

Таке професійне пристрій має безліч різновидів, що розрізняються за зовнішнім виглядом і функціоналом, що впливає на остаточну вартість. Прилади можна придбати в спеціалізованих салонах і інтернет-магазинах за ціною від 10 $ і вище. У більш дорогих варіантах моделі оснащені спеціальними датчиками, що показують ступінь викачування повітря, температуру і навіть термін зберігання. При надходженні кисню система самостійно запускає програму відкачування. Працює електронна вакуумна пробка на батарейках, вся інформація виводиться на LCD-дисплей. Давно зарекомендувала себе з кращого боку продукція фірм «Le Cruiset» і «Sititek».

2.3
Балони або картриджі з інертним газом

У спеціальних балонах або картриджах знаходиться суміш аргону з азотом. Оскільки інертний газ важчий за повітря, при введенні в пляшку він просто «виштовхує» кисень, створюючи своєрідну захисну прошарок. Після застосування досить щільно закупорити тару і відправити її в прохолодне місце.

Примітно, що така обробка ніяк не впливає на смакові якості вина, а термін зберігання збільшується до місяця. Але газ з часом розсіюється, тому захищати напій протягом декількох місяців він не зможе.

2.4
Системи для зберігання

Система зберігання вин фірми EuroCave дозволяє збільшити термін придатності алкогольного напою до 2 місяців

Це найдорожче пристрій, який в середньому коштує понад 300 $. Принцип його дії полягає в тому, що через тонку голку крізь пробку в пляшку потрапляє інертний газ, перешкоджаючи контакту з киснем. Після вилучення голки на пробці не залишається сліду, тому повітря не може потрапити в тару.

У такому пристрої можна одночасно зберігати до 8 пляшок. В системі фірми EuroCave є спеціальне поділ на особливі температурні зони для білих і червоних вин. Сприятливе середовище дозволяє зберігати вишуканий напій 1-2 місяці.

2.5
заморожування

Даний спосіб дозволяє не стільки зберегти смакові якості, скільки створити унікальну заправку для соусів, маринадів і т. Д. Залишки напою можна розлити по формах для льоду, після чого відправити в морозильну камеру.

У такому вигляді продукт може зберігатися кілька місяців. Винний кубик можна додавати при готуванні в гарячі соуси або маринади. Такі заправки підходять до м’ясних страв.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector