Як зберегти зелену цибулю на зиму в домашніх умовах

Зелена цибуля є джерелом корисних вітамінів і мінералів, які зміцнюють серцево-судинну систему і підвищують імунітет людини. Саме тому так важливо вживати зелень в піщукруглий рік. Щоб у будь-який час року мати можливість вживати смачний і багатий на вітаміни продукт, потрібно заздалегідь заготовити його на зиму. Прості правила і способи утримання дозволять зберегти корисні властивості цибулі на довгий час.

1
Експрес-зберігання

Перш ніж відправити зелена цибуля на тривале зберігання в холодильник або в морозильну камеру, потрібно уважно оглянути пучок на наявність пошкоджень. Зневоднений і зів’ялу зелень краще якомога швидше вжити в їжу, зате пружні і яскраво-зелені пір’я цілком придатні для заготовок на зиму і зберігання в холодильнику.

На підготовчому етапі потрібно правильно промити цибулю. Бажано робити це не під проточною водою, а в тазику, щоб ретельніше змити бруд і уникнути заломів пір’я. Після миття трохи обтрусити, промокнути пучок сухої паперовою серветкою і залишити на свіжому повітрі до повного висихання. Слід стежити за тим, щоб під час сушіння на зелень не потрапляли сонячні промені, які можуть її зневоднений.

Щоб зберегти цибулю свіжим якомога довше, потрібно правильно його вибрати. Якщо сильно і щільно упакувати зелень, вона швидко згниє від надлишку вологи. Якщо ж залишити пучок в холодильнику зовсім у відкритому вигляді — він засохне і пожовтіє. Оптимальні варіанти: зберігання в скляній банці, пластиковому контейнері або в целофановому пакеті.

2
тривале зберігання

Зберегти зелена цибуля на зиму в домашніх умовах можна за допомогою заморозки, сушки, маринування, квашення і соління. Перед тим як вибрати той чи інший спосіб, зелень потрібно ретельно вимити. Це допоможе продовжити термін придатності продукту і убезпечить від небажаних наслідків у вигляді отруєнь.

У морозильній камері лук може зберігатися до року, в заготовках і засолювання — 6-8 місяців.

2.1
Замороження

Заморозити зелень на зиму можна двома способами: в кубиках льоду і сухим методом. Перший варіант підходить не тільки для лука, а й для будь-якої іншої зелені. Принцип дій простий:

  • Пір’я нарізати дрібними шматочками.
  • Заповнити зеленню на третину форми для льоду.
  • Залити водою.
  • Поставити в морозилку.

Коли вода застигне, утворюються кубики із застиглою всередині зеленню. Їх можна дістати і скласти в окремий контейнер або в кульок. При готуванні перших страв кубики можна кидати одразу в киплячу каструлю. Такий метод заморозки дозволяє зберегти аромат і свіжість лука.

Можна додатково піддати зелень термічній обробці, що напевно збільшить термін придатності продукту. Перед тим як заморозити цибулю, його потрібно на 4 хвилини опустити в киплячу воду і дати охолонути. Потім розфасувати зелень по пакетам.

Сухий спосіб заморозки передбачає наступні дії:

  1. 1. Цибулю нарізати на потрібні за розміром шматочки.
  2. 2. Надіслати обробну дошку з зеленню на 5 годин в морозильну камеру, акуратно виклавши одним нещільним шаром.
  3. 3. Дістати і розфасувати по пакетах або укласти в пластиковий контейнер.

Перевагою даного способу є те, що пір’я можна нарізати будь-якого розміру, довжини і самостійно визначати обсяг заготовок. Рекомендується не фасувати пучок великими порціями, щоб згодом не довелося розморожувати весь пакет.

2.2
засолка

Заготовити зелень на зиму можна за допомогою простого способу. Для приготування знадобиться кілограм зелені і 250 г солі. Алгоритм дій:

  1. 1. Нарізати пір’я рівними шматочками завдовжки в 10 мм.
  2. 2. Змішати нашатковану кілограм зелені зі 125 г солі.
  3. 3. Викласти рівним шаром в 2-3 см на дно скляної банки, присипати сіллю.
  4. 4. Викласти ще один шар, присипати сіллю. Повторювати до тих пір, поки не закінчиться зелень.
  5. 5. Що залишилася сіллю присипати зверху.
  6. 6. Закрити кришкою.

Заготівля буде готова до вживання через 14 днів. Зберігати банку з зеленню потрібно в холодильнику.

Ще один цікавий спосіб — квашення. Після всіх перерахованих вище маніпуляцій потрібно поставити зверху гніт, щоб зелень пустила сік. Можна додати трохи гарячої води, якщо цибуля попався соковитий. Через місяць продукт буде готовий до вживання. Час зберігання становить півроку.

2.3
З додаванням олії

Умови та термін зберігання аналогічні засолюванні, тільки суміш буде готова вже через 3 доби після приготування.

Порядок дій:

  1. 1. Нарізати пір’я на шматки потрібного розміру.
  2. 2. Заповнити скляну банку на третину, можна пересипати зелень сіллю.
  3. 3. Залити соняшниковою або оливковою олією так, щоб воно повністю покрило зелень.
  4. 4. Накрити кришкою, поставити в холодильник.

2.4
маринування

Дуже смачним і корисним виходить маринована цибуля. Такі заготовки підійдуть в якості заправок до салатів, а також їх можна вживати в їжу як окремі страви.

Рецепт №1:

  1. 1. Два гострих перцю чилі потрібно помити, очистити від насіння, дрібно нарізати кільцями.
  2. 2. 1,5 кг вимитого лука нарізати шматочками по 4 см.
  3. 3. Для приготування маринаду в 200 мл води всипати 100 г цукру, довести рідину до кипіння.
  4. 4. Додати чайну ложку кориці, меленого запашного перцю, 0,8 л яблучного оцту, подрібненого перцю чилі, 4 зубчики часнику.
  5. 5. Через 7 хвилин всипати в гарячий маринад цибулю і варити на маленькому вогні ще пару хвилин.
  6. 6. Простерилізувати банки, наповнити заготівлею і залити маринадом.

Рецепт №2:

  • Налити в каструлю 300 г води, стільки ж сухого білого вина, додати 50 г меду, довести до кипіння.
  • Кип’ятити 5 хвилин, додавши в процесі 0,5 чайної ложки солі.
  • 1500 г вимитого лука розрізати навпіл, вертикально занурити в банки, додавши в кожну по 1-2 гілочки чебрецю.
  • Залити маринадом, пастеризувати банки протягом 10 хвилин в киплячій воді.

2.5
сушка

Даний метод відрізняється від інших тим, що висушену зелень можна зберігати не в холодильнику, а в кухонній шафі або в будь-якому іншому прохолодному і темному місці. В якості тари рекомендується використовувати платтяна мішок.

Лук потрібно дрібно нарізати і розкласти на папері рівним шаром. Влітку допускається залишити зелень висихати на вулиці або на балконі, попередньо накривши марлею для захисту від комах. Дуже важливо, щоб продукт був у тіні. Періодично пір’я потрібно перевертати для рівномірного висихання.

Можна також використовувати духову шафу. Нашатковану цибулю потрібно викласти на деко і відправити в духовку на 3 години до повного висихання. Дверцята при цьому повинна бути відкрита. Оптимальна температура — 50 градусів. Дуже важливо постійно контролювати процес, щоб цибуля не присмажився. Якщо є можливість, рекомендується скористатися аерогрилем: він швидше і ефективніше висушує зелень. Всього півгодини обробки при температурі в 70 градусів вистачає для того, щоб рівномірно підсушити пір’я.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector