Як зберігати часник в домашніх умовах в квартирі

Неправильне зберігання часнику в домашніх умовах призводить до того, що його зубки висихають, проростають, пліснявіють, втрачають велику частину корисних речовин і в результаті виявляються непридатними для кулінарних цілей. Щоб зберегти урожай цілющої культури, що допомагає впоратися з вірусами і зміцнити імунітет, можна застосовувати різні способи. Винахідливі господині навчилися зберігати овочі так, щоб вони не висихали і не псувалися протягом тривалого часу. А для цього використовують і побутові прилади, і різні підручні засоби.

1
Підготовка часнику до зберігання

Горький овоч буде лежати аж до нового врожаю, якщо його вчасно прибрати з городньої грядки. Знати строки збирання часнику актуально не тільки для фермерських господарств, а й для численних дачників і власників присадибних ділянок. Строки збирання в регіонах середньої смуги залежать від виду культури — прибирати яровий і озимий часник потрібно в різний час:

  • ярої часник прибирають в першій декаді серпня;
  • озимий часник збирають трохи раніше — в середині або наприкінці липня.

Правильно визначити точну дату легко, якщо залишити на городі 1-2 головки з суцвіттями. Лопнула обгортка суцвіття стане сигналом до того, що настав час приступати до викопування головок.

Часник, прибраний пізніше визначеного терміну, навряд чи пролежить до весни, так як його зубки відійдуть від стрілки, і буде порушена цілісність головки. Такий часник потрібно використовувати для консервування заготовок на зиму або з’їсти в числі перших.

Щоб підвищити лежкість часнику, за кілька днів до викопування припиняють полив. Збір овочевої культури звіряють з прогнозом синоптиків, вибираючи для городніх робіт день без дощу. Підготовка часнику до зберігання займає певний час:

  • Після викопування скласти головки під навіс і сушити на відкритому повітрі приблизно 5 днів.
  • З висохлих цибулин зняти верхні покривні луски, забруднені землею. Залишити на голівці не менше 2-3 лусок, які будуть виконувати захисну функцію.
  • Якщо планується зберігати часник в косах, залишити необхідну для цього довжину стебел. Для інших способів зберігання зрізати секатором сухі стебла, залишивши кінці 2-2,5 см.
  • Підрізати висохлі коріння так, щоб залишилися полусантіметровие кінчики.
  • Кінці коренів припекти полум’ям газового пальника або звичайною свічки.

Коли часник висушений і очищений, його можна відправляти в лежання, вибравши найбільш зручний для себе спосіб. При цьому умови зберігання можуть відрізнятися:

  • Головки озимого часнику краще визначити в холодний погріб з температурою повітря не вище + 4 ° С і відносною вологістю 70-80%. Завдяки такому клімату волога не зможе випаровуватися з цибулин, і вони будуть лежати аж до початку наступного літа.
  • Яровий часник бажано тримати при зниженій вологості повітря, яка не повинна перевищувати 70%. Для зберігання цілком підійде прохолодна комора або будь-яке приміщення з температурою повітря +16 … + 20 ° С.
  • Не можна розміщувати часник в безпосередній близькості до інших овочів, за винятком ріпчастої цибулі.

Для гіркого овоча можна використовувати абсолютно будь-яку тару, пропускає повітря. Це можуть бути фанерні, рейкові або дерев’яні ящики, кошики з лози, картонні коробки, тканинні мішки або спеціальні горщики з отворами для вентиляції. А ось контейнери із пластику, поліетиленові пакети і герметичні ємності не підходять — в них продукт зіпсується, покриється цвіллю і буде непридатний для вживання в їжу.

2
абсорбенти

Одним з ефективних способів зберігання часнику взимку є застосування різних абсорбентів — продуктів, всмоктують зайву вологу і захищають від появи гнилі і цвілі. Найкращі абсорбенти: біле борошно, кухонна сіль (тільки не Екстра), сухі деревна тирса і зола. Принцип закладки часнику на зберігання:

  • Підготувати тару потрібного розміру, на дно ємності насипати кам’яну сіль шаром 2-3 см.
  • Зверху розкласти часник і засипати сіллю порожній простір між головками.
  • Чергувати шари з сіллю і часником до тих пір, поки всі овочі не будуть укладені в ємність.
  • Верхній шар цибулин засипати 2-3-сантиметровим шаром солі і визначити тару на зберігання.

За такою ж схемою використовують борошно, золу або тирсу. Завдяки абсорбентам овочі захищені від утворення конденсату і зайвої вологи, тому їх можна укладати навіть в скляні банки великого обсягу, глиняні та керамічні барила і горщики або емальовані каструлі без сколів і ознак іржі.

3
часникові коси

часникові коси

Зручний і практичний спосіб зберігання часнику — в косах і пучках. Для нього не потрібно багато місця і ємностей, головне, оволодіти навичками плетіння. Щоб часникова косичка була міцною, в якості основи необхідно взяти міцну мотузку або шпагат. Готову косу або вінок потрібно повісити під стелею або на стіні в темному, сухому і вентильованому місці. В умовах міських квартир це може бути комора, кухонну шафку або навіть загальний тамбур.

Необов’язково вміти плести коси, можна зв’язати головки в пучки або скласти в дрібнопористий сітку на зразок тієї, в якій продаються овочі в магазинах. В крайньому випадку можна скласти головки в старий капронову панчоху.

Цей спосіб зручний для дачників, які збирають часник у великих обсягах, адже на одній стіні або сволока можна розмістити багато в’язок. Але при цьому потрібно періодично оглядати запаси і своєчасно вибраковувати підгнивати або проростають цибулини.

4
парафін

парафінування

Відмінний варіант для зберігання і великої партії, і одного кілограма — парафинирование. Як зрозуміло з назви, часникові цибулини покривають тонким шаром рідкого парафіну, який захищає від впливу кліматичних факторів і проникнення мікробів. Парафінова плівка не дозволяє волозі випаровуватися, за рахунок чого зубки залишаються свіжими довгий час.

Парафінування раніше застосовувалося в овочесховищах, але його легко провести самому в домашніх умовах:

  • Купити кусковий парафін або товсту білу свічку.
  • Покласти в старий кухлик або іншу підходящу ємність.
  • Поставити тару з парафіном на водяну баню і дочекатися, поки він повністю розплавитися.
  • Занурити головку часнику в розплавлене речовина, вийняти і дати парафіну схопитися.

Аналогічно покрити захисним шаром все овочі і прибрати на зберігання. За відгуками домогосподарок, парафинирование дозволяє зберегти неушкодженим практично весь урожай, при цьому цибулини зможуть лежати 6-9 місяців, не втрачаючи свіжості і смаку. А ось харчова плівка, яку часто використовують замість парафіну, не дає гарантії збереження врожаю — навіть під двома-трьома шарами можуть з’явитися ознаки гнилі і цвілі.

5
холодильник

Кілька головок часнику можна визначити в холодильник і зберігати при температурі +4 … + 6 ° С, вибравши один із запропонованих варіантів:

  • Часникові головки розділити на зубки і неочищеними скласти в скляну банку, попередньо простерилізованих і висушену. Посуд закрити капроновою кришкою і прибрати в холодильник.
  • Цілі головки помістити в паперовий пакет і визначити на будь-яку полицю в холодильнику подалі від інших плодів.

Цей спосіб не підійде для великого врожаю, так як обмежене внутрішній простір агрегату не дозволить розмістити кілька кілограм овочів. Крім того, навіть при оптимальних умовах вже через 2-3 місяці головки почнуть проростати.

6
Рослинна олія

Очищені зубки в рослинному маслі

Ще один ефективний спосіб зберігання часнику — в рослинному маслі, при якому втрати зводяться до нуля:

  • Здорові цибулини без ознак гнилі і цвілі розділити на окремі зубки і звільнити від лушпиння.
  • Очищений часник помити під холодною водою, викласти на рушник або тканинну серветку і обсушити.
  • Банку твіст-офф потрібного обсягу простерилізувати і дочекатися повного висихання крапель води.
  • У скляну тару скласти часникові часточки, злегка утрамбовувавши їх, і повністю залити рослинним маслом.
  • Ємність закрити кришкою і поставити на будь-яку полицю в холодильнику.

Для заливки часнику рослинним маслом доведеться витратити частину свого часу на очищення і підготовку овочів. Зате потім старання з лишком окупляться — досить буде вийняти з банки пікантні зубки і використовувати їх для приготування страв. А маслом з насиченим часниковим ароматом можна заправляти салати.

У цьому рецепті дозволено брати то рослинне масло, яке більше подобається. Це може бути як оливкова, так і звичайне соняшникова — рафінована без запаху або нерафінована з характерним масляним ароматом.

7
Підведення підсумків

Зберегти часник, зібраний з грядки або куплений в магазині, нескладно. З декількох варіантів кожна господиня зможе вибрати саме той, що підходить в конкретному випадку. Все залежить від кількості овочів: 0,5-1 кг головок можна тримати вдома в холодильнику або залити олією, а ось щедрий дачний урожай доведеться розмістити в погребі чи коморі.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector