На відміну від багатьох садово-городніх культур, які після збору врожаю можуть зберігатися тривалий час навіть в домашніх умовах, диня швидко псується. Зберегти «королеву баштану» до Нового року цілком реально, головне, правильно підійти до вибору плодів. Щоб диня пролежала тривалий термін і не зіпсувалася, необхідно купувати пізньостиглі або так звані зимові сорти. Їх лежкість досить висока, і при оптимальних умовах плоди зможуть зберігатися від 4 місяців до півроку. Крім того, деякі сорти спеціально залишають на кілька тижнів або навіть місяців для того, щоб плоди дозріли і придбали характерний для них смак і насичений аромат.
1
Як вибрати плоди з гарною лежкістю?
Кращі зимові сорти:
- Гулаб. Форма динь цього сорту подовжено-яйцеподібна, поверхня розділена на слабко виражені поздовжні сегменти, плоди покриті суцільною сіткою на брудно-жовтому тлі. М’якоть біла, щільна і солодка, а її смак стає більш насиченою через місяць після збору врожаю.
- Зимівля. Поверхня жовто-зелених плодів покрита грубою суцільною сіткою. Форма динь овальна, м’якоть світло-зелена, ніжна і соковита. Маса кожного плода становить 1,5 -2,5 кг.
- Канарська жовта. Плоди витягнутої овальної форми з жовтим забарвленням шкірки. Вага однієї дині не перевищує 2-2,5 кг, солодка м’якоть білого кольору.
- Кассаба. Різновид азіатських динь, включає кілька зимових сортів. Для них характерна куляста, злегка сплюснута форма, соскоподібного виріст і гладка шкірка жовтого або кремового кольору. Сорти Кассаба не володіють вираженим ароматом, зате їх солодка і соковита м’якоть буквально тане в роті. Плоди набувають свій насичений смак тільки через 1-3 місяці після того, як їх прибрали з баштану, так що цей варіант відмінно підходить для тривалого зберігання.
- Помаранчева. Ще одна група сортів з відмінними показниками лежкости. Шкірка плодів пофарбована в характерний жовтий колір, а соковита смачна м’якоть може бути білою або оранжевого забарвлення. Маса однієї азіатської дині здатна досягати 7 кг, при вирощуванні в центральній частині Росії цей показник набагато скромніше і становить 2-2,5 кг.
- Славія. Плоди кулясті, жовто-зелені, суцільно вкриті крупноячеистой сіткою. Соковита м’якоть має солодкий смак і ніжним ароматом. Маса однієї дині не перевищує 1,5-3 кг.
- Торпеда. Форма плодів витягнута довгасто-округла, шкірка жовта, покрита сіткою дрібних тріщин. Яскраво-білої м’якоті притаманний ніжний приємний аромат і відмінний смак.
На відміну від «зимових» динь, термін зберігання ранньостиглих сортів без псування і втрати смаку не перевищує 1 місяць з моменту збору, а середньостиглих — не більш 3 місяців, але їх лежкість сильно залежить від дотримання багатьох умов.
Визначившись з відповідним для тривалого зберігання сортом, варто уважно придивитися до покупним плодам:
- Найкраще підійдуть злегка недостиглі дині зі світлою неяскравим сіткою, що покриває не більше ½ поверхні шкірки. Саме цей показник свідчить про потрібного ступеня стиглості і хорошій якості продукту.
- Якщо для сорту не характерно наявність сітки на поверхні шкірки, потрібно орієнтуватися на її колір: чим інтенсивніше забарвлення, тим спелее диня. Тому яскраво забарвлені плоди не підходять для тривалого зберігання.
- Носик у плода повинен бути пружним, а якщо це не так, то диня вже переспілі. Вкрай важливо, щоб її поверхня була без будь-яких пошкоджень: плям, вм’ятин або тріщин. Будь-яке темне плямочка або мікротріщина дуже швидко перетворяться в осередок гнилі і зіпсують плід.
При виборі динь не варто брати занадто зелені, зовсім незрілі екземпляри. Незалежно від терміну зберігання вони не досягнуть бажаної стиглості, а залишаться трав’янистими на смак або просто згниють.
2
оптимальні умови
Якщо планується дотримати диню до новорічних свят, необхідно підібрати відповідні для її зберігання умови. Ароматний плід зможе зберігатися без псування і не втратити свій приємний смак тільки при певних кліматичних параметрах:
- температура повітря +4 … + 8 ° С;
- вологість повітря 80%;
- повна відсутність світла, що прискорює процес дозрівання.
Зберігати диню найкраще в погребі чи підвалі в будинку. Крім того, вкрай важливо врахувати, які фрукти і овочі будуть розташовані в безпосередній близькості до «королеви баштану». Якщо це картопля, буряк або морква, то диня придбає запах сирої землі і втратить свою «витонченість». А якщо поруч будуть зберігатися яблука, азіатські плоди швидко зіпсуються через виділяється ними етилену, прискорює дозрівання. Тому дині варто визначити окремо без близького сусідства інших культур.
Якщо у вибраній для зберігання дині був пошкоджений «хвостик», її можна теж залишити на зиму, тільки необхідно залишився поглиблення залити розплавленим парафіном. Цей захід дозволить виключити контакт відкритих тканин плода з повітрям і запобіжить розвитку інфекції.
3
Способи зберігання в погребі
Головне правило при розміщенні динь в підвалі або льосі: розмістити плоди на деякій відстані, щоб вони не стикалися один з одним. Способів зберігання кілька:
- У сітці. Кожну диню помістити в окрему мелкоячеистую овочеву сітку, сплетену з синтетичних або натуральних ниток. «Упаковані» таким чином екземпляри підвісити під стелею. Можна скористатися досвідом азіатських баштанниками, які плетуть імпровізовані сітки з сухого очерету — при такому варіанті шкірка не прорізається, і її цілісність зберігається.
Імпровізовані сітки з очерету для зберігання динь
- У ящиках з піском. У дерев’яні ящики насипати шар сухого піску, деревної тирси, соломи або зерна (фахівці вважають за краще використовувати жито), дині поставити вертикально плодоніжкою вниз і засипати порожнечі між ними так, щоб залишилася непокритою ¼ висоти плодів.
- На стелажах. Змонтувати в погребі стелаж і застелити його м’яким матеріалом — товстої тканиною, сухим сіном або тирсою. Зверху бажано покласти одинарний шар мішковини і для кожного плоду спорудити окреме поглиблення в підстилці, щоб уникнути «пролежнів» і псування.
В процесі зберігання кожні 10-15 днів слід перевертати і оглядати дині на предмет загнивання. Якщо з’явилися ознаки пошкодження або якась диня повністю дозріла, її необхідно витягти льоху і використовувати в їжу.
Щоб надійніше захистити дині від псування під час зберігання, перед закладкою їх шкірку можна покрити розчином крейди або вапна з розрахунку 0,5 кг речовини на 2 л води.
4
Як зберегти диню в квартирі?
Як не дивно, але холодильник не підходить для тривалого зберігання «королеви баштану». Максимальний термін, який без втрат перенесе азіатський плід — 7-12 днів. І то за умови, що він буде обгорнутий папером, натуральною тканиною або харчовою плівкою з невеликими отворами для обміну повітря. Більш тривале зберігання при низькій температурі і без нормальної вентиляції приведе до зростання цвілі і накопичення всередині м’якоті етилену, здатного викликати отруєння організму.
Якщо в квартирі немає заскленого балкона або лоджії, де дині змогли б пролежати нехай не до середини зими, але хоч до її початку, можна заморозити ароматну м’якоть — під впливом негативних температур вона не втратить ні смаку, ні консистенції. Тільки для цього варто вибрати сорти з щільною м’якоттю, наприклад, гулаб:
- вимити диню, очистити від шкірки і від кісточок;
- м’якоть нарізати на невеликі шматочки і розкласти на плоскому підносі;
- помістити в морозилку на 1-2 години;
- після того як шматочки замерзнуть, скласти їх в герметичний пластиковий контейнер або щільний поліетиленовий пакет і відправити на постійне зберігання.
Заморожені дині кульки зможуть зберігатися до 10-12 місяців
Заморожена диня здатна лежати в морозилці протягом 10-12 місяців. Ще довше зберігаються сушені плоди, при цьому вони не втрачають ні калорійну, ні вітамінну цінність. Висушити баштанні дари можна різними способами:
- Природна сушка. Очистити від шкірки, нарізати уздовж на тонкі смужки, але залишити невелику перемичку в кожній парі, щоб потім повісити їх на капронову мотузку або товсту волосінь, натягнуту в сухому провітрюваному приміщенні. Термін висушування становить приблизно 2 тижні, а маса скибочок зменшується в 10 разів.
- Висушування в духовці. Скибочки товщиною не більше 7-10 мм розкласти на деко, застелене пергаментним папером. Поставити в духовку і включити нагрів приладу до 75 ° С. Через 5-7 годин зробити перерву на кілька годин для вирівнювання вологості всередині продукту, потім встановити температуру на 60 ° С і досушити динячі скибочки остаточно. У процесі сушіння бажано використовувати режим «конвекція», а якщо всередині агрегату немає вентилятора, то дверцята постійно тримати злегка прочинених.
- Використання електросушарки. Розкласти тонкі смужки дині всередині піддонів, встановити нагрів на позначці 55 ° С і включити прилад. Періодично перевертати скибочки, щоб вони висихали рівномірно. Через кілька годин знизити температуру до 45 ° С і дочекатися, коли ароматні скибочки дійдуть до потрібної кондиції.
Сушені шматочки азіатського плода невисихають повністю, а залишаються еластичними, тому їх можна заплести в косички або згорнути в невеликі кульки, обернути харчовою плівкою і помістити в прохолодне місце або розкласти в скляні герметично закручується банки.
Крім тонкого медового смаку, м’якоть стиглої дині має масу корисних речовин, що сприяють зміцненню імунітету, що поліпшують роботу центральної нервової системи і оздоровлюючих організм в цілому.
5
Що робити з розрізаною динею?
Добре, коли велика сім’я або компанія встигла з’їсти відразу всю диню. Якщо залишити ласощі на відкритому повітрі, воно обвітритися і приверне плодових мух дрозофіл, від яких потім важко позбутися. Якщо ж помістити розрізану диню в холодильник, упакувавши в пакет або контейнер, протягом 24-48 годин в ній виробиться токсичний етилен, здатний завдати шкоди здоров’ю людини.
Якщо залишилися нез’їденими кілька часточок дині, їх слід в той же день вжити в їжу, викинути, засушити, заморозити або зварити варення, до якого можна додати наявні в будинку банани, лимони або апельсини. А ось залишати розрізаний плід на кілька днів в холодильнику небажано, інакше не уникнути проблем зі здоров’ям.