Правильна сушка грибів в домашніх умовах: в електросушарці, на нитці, в духовці

Сушка грибів в домашніх умовах дозволяє зберегти в них всі корисні мікроелементи. Процес може проходити як на сонці, так і з застосуванням техніки. Важливо правильно зробити розрахунок часу, з огляду на характерні особливості кожного виду.

До грибів, які можна сушити, відносяться:

  • Трубчасті. Це маслюки, підосичники, боровики.
  • Сумчасті (трюфелі).
  • Пластинчасті. Під капелюшками таких грибів знаходяться пластинки. До них відносяться гливи, опеньки, шампіньйони.
  • Лисички, що мають під капелюшком шар у вигляді м’якоті.
  • Трутовики.

1
способи просушування

Висушити зібрані гриби можна на сонці. Також можна розвішувати їх у приміщенні, яке добре провітрюється. Іншим варіантом є використання підручній техніки. Це може бути духовка, мікрохвильова піч або холодильник.

2
підготовка

Для сушки відбираються міцні екземпляри. Їх переробляють, вирізають пошкоджені місця. Кожен гриб протирається губкою. Воду застосовувати не можна, щоб продукт не втратив свій аромат. Проводиться сортування за розміром. У деяких відрізається частина ніжки, у інших відділяється капелюшок. Потім слід нарізування на пластини товщиною до 1,5 см або на дрібні шматочки.

3
Сушка різних видів грибів

Залежно від виду гриби сушаться за різними технологіями. Процес не можна прискорювати, щоб продукт швидко не втрачав вологу. Деякі гриби повинні сушитися протягом декількох годин, іншим же потрібні десятки днів. Не можна пересушувати продукт, це призводить до втрати аромату.

3.1
підберезники

Даний вид застосуємо для зимових заготовок. Сушити їх можна будь-яким способом. Готовність продукту визначається по його пружинистим якостям. Всі нарізані пластини повинні згинатися з працею.

Порядок дій:

  1. 1. Підберезовик добре протирається. Забирається бруд і пошкоджені ділянки. Нижня частина ніжки зрізається.
  2. 2. Проводиться нарізка пластинами.
  3. 3. На решітку розкладається продукт в один шар.
  4. 4. Решітка розташовується над листом і все разом вставляється в духовку.
  5. 5. Сушка ведеться при температурі 75 градусів. Час роботи печі — 2-3 години.

3.2
печериці

Цей вид грибів сушиться рідше, тому що він добре зберігається і в замороженому вигляді. Однак сушити його можна різними способами, наприклад, на сонці:

  1. 1. Весь продукт перебирається і відсортовуються. Пошкоджені екземпляри відбраковуються.
  2. 2. Всі гриби розрізають на дрібні шматочки.
  3. 3. Кожен з них нанизується на нитку. Зіткнень між екземплярами бути не повинно.
  4. 4. Такі намиста вішаються на сонячній ділянці.
  5. 5. Час просушування — кілька днів.

3.3
маслюки

Цей різновид сушиться безліччю способів. З них найбільш ефективний в духовці:

  1. 1. На листи розкладається шар фольги або вощеного паперу.
  2. 2. У духовку закладаються маслюки, подвяливаются при температурі 50 градусів протягом 2 годин.
  3. 3. Потім піднімаються градуси до 70. Витримка при такій температурі триває близько 50 хв.
  4. 4. На останньому етапі температуру опускають до 50 градусів. Гриби сушаться до готовності.

Слід часом міняти листи місцями. Цим буде забезпечуватися більш рівномірна просушка. Для вентиляції дверцята щільно не закривається.

Для гурманів рекомендується двоетапна сушка. Спочатку заготовки подвяливаются на відкритому повітрі, а тільки потім встановлюються в духовку.

3.4
лисички

Відмінною особливістю такого виду є те, що вони ніколи не бувають червивими. За смаковими якостями лисички не подобається шкідників. Попередньо їх обробляють вологою губкою. Не можна використовувати воду, оскільки пориста поверхня добре її вбирає. Після цього гриби стають непридатними для сушіння.

Лисички мають невеликий розмір, але особливо великі екземпляри коштує розрізати. Їх можна розділити на половинки або четвертинки. Процес сушіння може проводитися в приміщенні двома шляхами. Перший з них — розвішування в шафі:

  1. 1. Заготовки нанизуються на нитку і розвішуються в шафі. Важливо, щоб було забезпечено гарне провітрювання.
  2. 2. З метою рівномірного висихання продукція перевертається.
  3. 3. Готовність досягається через 10 днів.

Для захисту від комах лисички повинні бути захищені марлею.

Другий спосіб відрізняється від першого тим, що сировина не розвішується на нитці, а розташовується на горизонтальній поверхні. Це можуть бути полички шафи або підлогу. Попередньо укладається паперова підстилка. Газети використовувати не можна, оскільки друкарська фарба містить багато свинцю.

3.5
гливи

При висушуванні таких грибів зберігаються такі речовини, як калій, фосфор, цинк, залізо, а також вітаміни. Для цього виду існує спеціальна сушарка. Якщо її немає, то підійде проста духовка.

Рецепт приготування наступний:

  1. 1. Зібрані гливи очищаються від бруду.
  2. 2. Нарізаються пластинчастими шматочками.
  3. 3. На деко встановлюється металева решітка.
  4. 4. На решітку викладається сировину.
  5. 5. Сушаться гриби протягом 8 годин при напіввідкритій дверцятах. Температура витримується 50 градусів.
  6. 6. Потім на 24 години виносяться в добре провітрюється.
  7. 7. Знову заготовки викладаються на решітку і сушаться протягом 6 годин при температурі 75 градусів.

3.6
підосичники

Один з ефективних методів сушки красноголовців і білих грибів — в мікрохвильовці:

  1. 1. Сировина обробляється і очищається від бруду, далі відокремлюються ніжки від капелюшки.
  2. 2. Очищені гриби розрізають на дрібні шматочки.
  3. 3. В один шар розкладаються на плоске блюдо.
  4. 4. Встановлюється воно в мікрохвильову піч, де заготовки сушаться протягом 20 хв. Потужність вибирається 100-180 Вт.
  5. 5. Ємність виймається, і з неї зливається рідина.
  6. 6. провітрювати гриби протягом 5 хвилин, а потім блюдо знову ставиться в піч. Така циклічність триває до повної готовності.

Гриби — продукт, який може зберігатися тривалий час в сушеному вигляді. Важливо розбиратися в їх різновидах, розуміти, який метод сушіння застосуємо і до яких видів. Корисним буде навчитися користуватися технікою, яка є в обробці грибів хорошим помічником.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector