Стерілізція банок: як правильно прожарити їх в духовці

Невід’ємною процедурою домашнього консервування є стерилізація банок і кришок. Раніше цей процес був досить трудомістким і займав багато часу, так як кожна банку окремо стерилізувалася на пару. Винахідливі домогосподарки придумали, як прискорити процес за допомогою духовки — газової або електричної. Перевагою цього способу є доступність, простота і швидкість, адже за короткий час можна одночасно прожарити необхідну кількість тари. Тут є свої правила, недотримання яких може призвести до псування скляних ємностей.

1
підготовка тари

Перш ніж завантажувати порожні банки в газову або електродуховку, їх необхідно підготувати:

  • перевірити цілісність і відсутність пошкоджень;
  • банки з незмивним плямами, іржею, тріщинами і сколами отбраковать і викинути;
  • придатну тару вимити милом або харчовою содою;
  • не використовувати агресивні миючі засоби типу гелів для миття посуду, так як вони погано вимиваються і залишають всередині посуду характерний хімічний аромат.

Мокрі ємності необхідно поставити на деко або решітку догори дном, щоб стекли краплі води, а суху тару можна поставити дном вниз.

2
Правила стерилізації

Відразу завантажувати банки в гарячу духову шафу можна, інакше від перепаду температур скло трісне. Правильно помістити тару в холодну духовку:

  • Поставити деко з банками в духовку і закрити дверцята.
  • Включити режим з нагріванням на 150-160 градусів — більш висока температура призведе до псування посуду, так як незагартоване скло просто лопне.
  • Після того як всередині приладу температура підніметься до потрібного рівня, почати відлік часу.

Достатня для якісної стерилізації час залежить від обсягу тари:

Обсяг, лЧас стерилізації, хвилин
0,5-0,7510
115
220
325

Ілюстрація 1

Коли банки простерилизуйте, духовку потрібно відключити і відкрити дверцята.

Порожні ємності повинні охолонути самостійно, їх не варто діставати гарячими. Різке охолодження викличе появу тріщин, і скло може розвалитися прямо в руках.

Для вилучення тари з духовки потрібно користуватися сухими прихватками або рукавицями і брати банки за боки, а не за горлечко. Не можна використовувати вологу тканину, будь то рушник, кухонний ганчірка або прихватка, щоб не спровокувати перепад температур. Посуд, оброблену високою температурою, слід ставити на чистий кухонний рушник дном вгору, щоб мікроби не потрапили всередину і не порушили стерильність.

Разом зі скляною тарою можна одночасно простерилізувати металеві кришки. Кришки з гумовими вкладишами так стерилізувати не можна — для них дозволена тільки обробка в окропі.

3
Банки з заготовками

Багато рецептів заготовок на зиму передбачають стерилізацію салатів, ікри та інших закусок безпосередньо в банках. На сьогоднішній день найзручніший спосіб — стерилізація ємностей з вмістом в духовці:

  • Поставити банки з заготовками на решітку або деко і накрити металевими кришками, що не закручуючи.
  • Помістити деко всередину холодного або злегка нагрітого духової шафи.
  • Довести внутрішню температуру до 120 градусів і почати відлік часу, зазначений в рецепті.

Якщо конкретні дані про стерилізацію того чи іншого продукту відсутні, необхідно орієнтуватися на стандартні для всіх заготовок параметри:

Обсяг, лЧас стерилізації, хвилин
0,510
0,7515
115-20

Діставати гарячі заготовки потрібно обережно, використовуючи кухонні рукавиці — вони надійно захистять руки від опіків. Вийняті банки слід відразу закрутити кришками, перевернути догори дном і укутати ковдрою на 10-12 годин.

Стерилізація скляної тари в духовці набагато прискорює процес домашнього консервування.

Ссылка на основную публикацию