Де зберігати мед: як це правильно робити в домашніх умовах

Мед має безліч корисних властивостей, але неправильне зберігання продукту значно знижує його ефективність при лікуванні різних захворювань. Фахівці стверджують, що при належному зберіганні термін придатності меду необмежений. Підтвердженням тому служать археологічні знахідки стародавніх судин з медом, придатним до вживання.

Правильне зберігання можна забезпечити в домашніх умовах, але для цього необхідно дотримуватися особливих правил. Слід помістити продукт в відповідну ємність і знайти підходяще місце, що дозволяє дотримувати необхідний температурний режим.

1
Посуд для зберігання

Якщо на прилавку магазину мед поміщений в пластикову тару, необхідно ознайомитися з датою його упаковки, так як посуд із пластику є найменш підходящим варіантом для збереження корисних властивостей цього продукту. Мед за один рік втрачає велику частину вітамінів і ферментів при знаходженні в пластиковій упаковці, тому покупка, здійснена на пізніх стадіях зберігання, може виявитися всього лише солодким ласощами, що не несе користі для здоров’я.

Багато хто любить купувати мед прямо в стільниках. У цьому виді у нього дуже тривалий термін зберігання. Тільки в сотах продукт повністю зберігає свою первозданну свіжість. Якщо стільники герметично запечатані природним шляхом, такий спосіб збереження меду є найвдалішим. Рамку з сотої слід помістити в поліетиленовий пакет і обернути щільною тканиною. Необхідно виключити сусідство з продуктами, що мають різкі запахи, інакше віск і мед вберуть їх в себе. Якщо стільники відокремлені від рамки, слід розмістити їх в закритому посуді або обернути в кілька шарів фольги. При такому обгортанні збережеться велика частина корисних властивостей продукту.

Основні переваги зберігання в сотах:

  • зберігаються всі вітаміни та інші корисні речовини, властиві продукту;
  • в запечатаному вигляді стільники вважаються стерильними, тому в мед не проникають мікроби і бактерії;
  • можна жувати стільники, це благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт і ротову порожнину.

Однак в більшості випадків продукт звільняється з сот і продається в розливне вигляді, тому необхідно вибирати для нього окрему ємність. Оптимальними ємностями для зберігання можуть стати:

  • скляна банка;
  • керамічний або глиняний горщик;
  • алюмінієвий або емальований бідон;
  • тара з нержавіючої сталі;
  • дерев’яний бочонок.

Категорично забороняється зберігати мед в тарі з міді, цинку або свинцю, а також в будь-якому посуді, в сплавах якій присутні зазначені елементи. Вступаючи в хімічну реакцію з зазначеними металами, мед не тільки втрачає корисні властивості, але і насичується шкідливими для організму речовинами. Якщо вибирається дерев’яна ємність, то варто звернути увагу на породу дерева. Не рекомендується використання хвойних порід, так як мед насичується запахами смол, а в дубовій посуді продукт набуває неприродний темний колір.

Кришка тари повинна забезпечувати герметичність, щоб частинки повітря не проникали всередину, інакше корисні властивості швидко зникнуть, а всередині залишиться тільки солодощі, якої можна замінити цукор, користі такий продукт не принесе. Важливо врахувати, що свіжий мед не можна поміщати в тару із залишками іншого меду, інакше частки попереднього продукту здатні зіпсувати нове надходження. Ємності повинні бути ідеально чистими і сухими.

2
Куди помістити ємність з продуктом?

При виборі місця зберігання потрібно враховувати частоту вживання продукту. Якщо придбано велику кількість меду, кращим варіантом буде його рівномірна сортування по різним банкам. Чим рідше відкривається кришка, тим довше продукт збереже насиченість вітамінами.

Місце зберігання повинно бути темним і прохолодним, коли передбачається зберегти корисні властивості на кілька років. Якщо ж мед в будинку не затримується, то можна просто помістити банку в будь-який зручний місце, що виключає потрапляння прямих сонячних променів. У зимовий час не варто розміщувати ємності з продуктом поблизу опалювальних приладів.

Рекомендується уникати розміщення меду на кухні, це приміщення відрізняється підвищеними температурами, несприятливо впливають на склад продукту. Жителям приватних будинків можна використовувати погреби і веранди, а ось в міських квартирах рекомендується прибирати його в комору, на закритий балкон або помістити в холодильник. У невеликій пляшці продукт іноді тримають в кімнаті, помістивши ємність в шафу. Ці місця розміщення сприяють збереженню прохолоди і темряви, до того ж в холодильнику підтримується оптимальна вологість, необхідна для розгерметизованих упаковок.

3
Розшарування, засахаривание і піна

Досвідчені любителі меду знають, що уникнути зацукровування практично неможливо. Це природний процес, який залежить за термінами тільки від якості і сорту продукту. Зберігання при постійній температурі трохи довше затримує початок процесу кристалізації, щоб мед швидко не засахарілся потрібно тримати його в холодильнику.

Розшарування іноді є природним процесом, але частіше це відбувається з інших причин:

  • зберігання в умовах підвищеної вологості;
  • передчасний збір;
  • змішування сортів різної якості;
  • перегрів;
  • розбавлення продукту сторонніми речовинами.

Якщо мед придбаний у незнайомого виробника, розшарування має насторожити споживача і спонукати до відмови від вживання продукту.

Неприємним і небезпечним ознакою є піна, що з’являється на поверхні меду. Це говорить про початок бродіння. Існує кілька причин утворення піни:

  • продукт розбавлений цукровим сиропом;
  • зібраний передчасно;
  • проведена неякісна фільтрація або мед багаторазово переливався.

У будь-якому випадку заграв продукт не можна вживати в їжу, так як це може призвести до серйозних отруєнням.

Досвідчені бджолярі рекомендують купувати цей продукт в обмежених кількостях, щоб не виникало проблем з тривалим зберіганням. Бджільництво вельми популярне і широко поширене в усіх куточках Росії, тому ласощі завжди є у вільному продажу. Невелика банку меду не завдасть клопоту зі зберіганням, так як продукт може бути використаний в оптимальні терміни.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector